Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Pokopana s. Pia (Nedjeljka) Prović

Pokopana s. Pia (Nedjeljka) Prović

Dana 28. studenoga 2021. u Općoj bolnici Dubrovnik, Gospodin je uzeo k sebi našu s. Piu (Nedjeljku) Prović u 93. godini života i 68. redovništva, u predvečerje blagdana Svih svetih Franjevačkog reda. Pokopana je na blagdan Sv. Andrije, 30. studenoga 2021. na groblju Danče u Dubrovniku. Sprovodne obrede i sv. misu zadušnicu vodio je gvardijan Male braće fra Veselko Grubišić.

Sestra Pija krsnim imenom Nedjeljka rođena je 28. travnja 1929. u mjestu Slivno Ravno, u blizini Metkovića, od pobožnih roditelja, Mate i Mande rođ. Prović, kao deveto od jedanaestero djece obitelji Prović. U Družbu sestara franjevki od Bezgrješnog začeća, stupila je1953. i započela kandidaturu u Stonu. Prve zavjete je položila 1954., a doživotne 1960. godine u kući matici na Dančama u Dubrovniku.

Djelovala je Uglavnom na području Dubrovačke biskupije po župama ili u našim samostanima (Ston, Majkovi, Cavtat, Šipan, Dubrovnik), a jedno vrijeme u Šibenskoj (franjevački samostan Krapanj) i Krčkoj biskupiji (župa i samostan sestara u Novalji). Vršila je u više navrata službu samostanske poglavarice. Od 1989. do kraja života živjela je u matičnoj kući Družbe na Dančama u Dubrovniku.

S. Pija je bila prava biljčica sv. Franje, i dobro joj pristaju riječi pjesme o sv. Franji, koji bijaše prijatelj ljudi, cvijeća i trava. Cijeli život je obavljala sve domaćinske poslove, a najviše je radila u vrtu. I kada više nije mogla raditi obilazila je svaki stručak kupusa i posijane salate, radovala se cvjetanju i dozrijevanju. Po svojoj fizičkoj konstrukciji bila je malena i krhka, ali čvrsta karaktera i jaka duha, te postojana u svemu. Ruke, koje su brojne godine držale motiku, nježno su i rado držale krunicu i knjigu. Svaki dan je neizostavno u popodnevnim satima dugo molila pred Presvetim i tako hranjena Božjom riječju snažila svoj duh, posvećujući našu Družbu i cijelu Crkvu. Svom dušom je ljubila Družbu, voljela sestre djetinjom ljubavlju, za sve se zanimala i u susretu s njom osjećala se duboka radost. Tu radost nosila je sve do svojega prijelaza u vječnu radost. Tko god bi, makar i nakratko, sreo našu s. Piju, ona bi mu ostala u sjećanju po svom vedrom osmjehu, kojim je svakog velikodušno darivala. Bila nam je svima darovana kao svjedok Božje dobrote.

Dok zahvaljujemo Gospodinu za dar života s. Pije, molimo da je primi u svoje vječne stanove gdje će zauvijek uživati puninu radosti u društvu svetih i blaženih.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine! Počivala u miru Božjem!

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Jednom kada prihvatimo svoja ograničenja moći ćemo ih i nadići.

Albert Einstein