Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Preminula s. Bogumila (Mara) Roščić

Preminula s. Bogumila (Mara) Roščić

Dana 22. kolovoza 2020. godine, u našem samostanu sv. Josipa u Novalji blago je u Gospodinu preminula naša sestra Bogumila (Mara) Roščić, u 92. godini života i 68. godini  redovništva.

Sprovod sa sv. misom zadušnicom bit će 25. kolovoza 2020. u 10 sati, na Dančama u Dubrovniku.

S. Bogumila se rodila 4. studenoga 1928. u Grabovcu kod Šestanovca, u kršćanskoj obitelji Roščić od oca Marka i majke Jele rođene Puljak. Odrasla je uz tri brata i sestru. Kao djevojka došla je u Dubrovnik tražiti posao i služila kao kućna pomoćnica u obiteljima. Bila je članica Svjetovnog franjevačkog reda pri crkvi Male braće i tako upoznala sestre na Dančama. Kao zrela djevojka s 23 godine prihvaća Božji poziv i 1951. stupa u Družbu sestara franjevki od Bezgrešnog začeća. Te iste 1951. godine oblači redovničko odijelo i dobiva novo ime: s. Bogumila. Prve zavjete položila je 1952. a doživotne 1958. godine u kući matici na Dančama, u Dubrovniku.

S. Bogumila je svoj redovnički život provela u franjevačkoj jednostavnosti i malenosti obnašajući dugo godina različite i odgovorne službe u Družbi. Bila je kućna poglavarica u Pridvorju (Konavle), zatim u Zagrebu, u novootvorenoj kući (1968.) nastavlja sa službom kućne poglavarice i kuharice u vremenima koja su bila zahtjevna i oskudna. 1971. godine je izabrana za zamjenicu Vrhovne poglavarice i ujedno obnaša službu kućne ekonome u kući matici na Dančama. Ponovno se 1977. vraća u Zagreb, vrši službu kućne poglavarice i ostaje do 1980. kada biva premještena u Ston. U Stonu, u samostanu sv. Nikole ostaje do 1989., a od 1980. – 1983. obnaša službu samostanske poglavarice u istom samostanu. Godine 1983., na Vrhovnom kapitulu, ponovno je izabrana za savjetnicu u Upravi Družbe. Godine 1989. odlazi na župu u Janjinu, na Pelješcu, a 1991. odlazi u Novalju (na Pagu), u naš samostan sv. Josipa gdje ostaje punih 29 godina, sve do svoje smrti. U Novalji je kao i na ostalim mjestima bila kuharica, a od 1995. – 1998. bila je kućna poglavarica.

U svom redovničkom životu s. Bogumila je spojila u jedno biblijske sestre Martu i Mariju. Izgarala je u ulozi brižne Marte u kuhinji i kućanskim poslovima, ali i vjerno, kao Marija, sjedila do nogu Isusovih i pomno slušala njegove riječi. Samozatajna i tiha, odsijevala je dubokim nutarnjim mirom i blagošću. Zračila je Božju dobrotu i radost oko sebe. U njenom životu se osjećala izrazita ljubav i privrženost redovničkoj obitelji, ali i prema svima onima kojima je u poniznosti služila kao kuharica ili kao poglavarica. Bila je sretna u svom zvanju redovnice. Dok se zadnjih mjeseci polagano gasila vedrina njezina pogleda, vjerujemo da se uronjena u nebesko svjetlo u svojoj nutrini, otvarala za Vječnost.

Promatrajući njezin život, možemo jasno vidjeti da se redovničko savršenstvo ne postiže nekim izvanrednim djelima, nego sjedinjenjem s Bogom u predanoj i nesebičnoj ljubavi u svakodnevici života.

Gospodin, koji je dobro, samo dobro, jedino dobro i najveće dobro, oprostio joj sve slabosti i nagradio životom vječnim.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine! I svjetlost vječna neka joj svijetli!

Amen!

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Bog ne gleda na veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju.

Sveta Mala Terezija