Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Preminula s. Serafina Vlašić

Preminula s. Serafina Vlašić

Dana 19. studenoga 2021. u Općoj bolnici Dubrovnik, preminula je naša s. Serafina (Anica) Vlašić u 88. godini života i 65. redovništva.

Sprovod će biti 24. studenoga u 10 sati na groblju Danče u Dubrovniku.

S. Serafina, krsnim imenom Anica, rođena je 13. travnja 1934 g. od oca Ivana i majke Vide rođ. Glavaš u Sovićima, u Hercegovini. Njeno odrastanje bilo je u mnogobrojnoj zajednici uz dvije sestre i tri brata s obiteljima stričeva i tetaka, jer joj je otac umro kada je imala deset godina. Od najranije dobi brinula se za obitelj šivajući na mašinama koje im je poslao stric iz Amerike.

Kao dvadesetogodišnja djevojka stupila je u Družbu sestara franjevki od Bezgrešnog začeća 1954. na Dančama u Dubrovniku. Novicijat započinje 1955. godine u kući matici na Dančama, prve zavjete položila je 19. studenoga 1956., a doživotne 19. studenoga 1962. također na Dančama.

Djelovala je neko vrijeme u Pridvorju, u Konavlima, potom na poluotoku Pelješcu, u Kuni, u Janjini i u samostanu sv. Nikole u Stonu. Godine 1971. odlazi u Memingen u Njemačku, za kućnu poglavaricu u internatu za djevojke kojeg su vodili salezijanci. Nakon Memingena, kao kuharica djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Stuttgartu.

Od 1983. do 1989. vrši službu vrhovne poglavarice Družbe. Nakon isteka službe Vrhovne poglavarice iste 1989. godine odlazi u Zagreb i uspješno vodi izgradnju našeg novog samostana sv. Franje u Barutanskom ogranku. U nizu odgovornih službi i dužnosti, koje je tijekom svog redovničkog života obnašala na različitim mjestima, kao kućna poglavarica, te kao vrhovna savjetnica i ekonoma, s velikom se ljubavlju brinula  za podmladak Družbe i za školovanje mladih sestara.

Nijedan posao nije joj bio stran, a najmanji posao obavljala je s velikom ljubavlju. Sve što god je radila, davala je sve od sebe, ne štedeći se nikad. Bilo je to u skladu s njenim čvrstim karakterom. Kao što je bila radina, marljiva i uporna, takva je bila i u duhovnom životu. Snagu za svoj rad crpila je u molitvi i dubokoj predanosti Bogu. Do zadnjega časa nije se umorila ni prestala moliti. Krunica joj je uvijek bila u rukama. Ostat će nam u sjećanju sa štapom u jednoj i krunicom u drugoj ruci, koju nije nikada ispuštala. Premda zadnje vrijeme vrlo slaba i nemoćna znala je u kapelici dugo sjediti spokojno zagledana u Isusa u svetohraništu.

Uvijek oslonjena na Božju volju, predana Gospi od Danača i ustrajna u molitvi mogla je izdržati sve poteškoće života.

Zahvaljujemo Bogu za dar života naše pok. s. Serafine kojega je nesebično utkala u život naše redovničke Zajednice. Vjerujemo da je Isusova otkupiteljska ljubav primila sav njezin život, svu njezinu žrtvu i sva plemenita nastojanja oko dobra u našoj Družbi i cijeloj Crkvi.

Neka joj Stvoritelj i Spasitelj otvori vrata raja i zagrli je svojim božanskim milosrđem!

Pokoj vječni daruj joj Gospodine. Počivala u miru Božjemu!

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Euharistija je najnježniji i najveći znak Kristove ljubavi jer se on poništava do te mjere da se pretvara u hranu kako bi se s nama sjedinio.

Sv. Franjo Saleški