Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Don Petar Palić imenovan hvarskim biskupom

Don Petar Palić imenovan hvarskim biskupom

Svećenik naše, Dubrovačke biskupije don Petar Palić, imenovan je hvarskim biskupom.

Imenovanje je objavljeno danas, 9. veljače, u Vatikanu, Zagrebu, Hvaru i Dubrovniku. 

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, negdašnji dubrovački biskup, kojemu je don Petar bio i osobni tajnik, danas je u Zagrebu najavio njegovo imenovanje riječima: „Želio bih reći kako baš u ovom trenutku zvone dubrovačka zvona a njihova se jeka čuje i na Hvaru, ali neće zvoniti samo zvona u Hvaru već u cijeloj Hvarskoj biskupiji. I kao što se hvarsko-bračko-viška obitelj okupila u veselju i radosti tako smo se mi i ovdje okupili kao jedna obitelj ove naše časne institucije Hrvatske biskupske konferencije“ Nakon toga je pročitan dekret imenovanja. 

Vijest je dakako objavljena i u Dubrovniku, nakon čega je uslijedila čestitka našeg sadašnjeg biskupa mons Mate Uzinića.

Ovdje donosimo i objavu imenovanja novog biskupa u Hvaru.

Hvar, (IKA) – Zvona katedrale Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru, kao i zvona po svim župama mjesne Crkve oglasila su točno u podne u petak 9. ožujka vijest za vjernike Hvarsko-bračko-viške biskupije. Hvarski biskup Slobodan Štambuk objavio je u to vrijeme u hvarskoj katedrali dijecezanskim svećenicima odluku o imenovanju mons. Petra Palića novim hvarsko-bračko-viškim biskupom. Tom odlukom o imenovanju novoga hvarskoga biskupa papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe mons. Štambuka koje je dosadašnji biskup zatražio 2016. godine. Biskup Štambuk 1. ožujka te godine napunio je kanonsku dob i sukladno propisima kanonskoga prava zatražio odreknuće od službe biskupa Hvarske biskupije. Objavi imenovanja novoga biskupa trootočke biskupije nazočili su generalni vikar mons. Stanko Jerčić, kanonici Stolnoga kaptola u Hvaru, dekani: brački Toni Plenković, hvarski preč. Emil Pavišić i pristigli dijecezanski svećenici triju otoka. Objavi imenovanja novoga biskupa nazočili su i redovnici i redovnice koji žive i djeluju u gradu Hvaru, predstavnici gradskih vlasti, izaslanici iz drugih općina i različitih institucija u gradu Hvaru. 
Biskup Štambuk pročitao je pismo apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppea Pinta o Papinu imenovanju novoga biskupa mjesne Crkve. „Vaš zamjenik koji će od sada upravljati dijecezom u Hvaru je vlč. Petar Palić", istaknuo je mons. Štambuk iz odluke o imenovanju nakon čega se prolomio veliki pljesak okupljenih u hvarskoj katedrali. Biskup je, zatim, ukratko, poslije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, podsjetio na život novoimenovanoga hvarskoga biskupa. Napomenuo je da novi hvarski biskup dolazi iz Dubrovačke biskupije. Mons. Palić dugo je vremena bio na različitim službama, a vijest o imenovanju za hvarskoga biskupa zatekla ga je na službi generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije, pojasnio je mons. Štambuk. 
Župni vikar u Hvaru Ivan Jurin pročitao je, zatim, životopis novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa. Biskup Štambuk je izrazio radost zbog imenovanja mons. Palića za hvarskoga biskupa. „Kao dosadašnji biskup ove Hvarsko-bračko-viške biskupije, 55. biskup po redu, pozdravljam moga brata, 56. biskupa u povijesti ove trootočke biskupije. Pozdravljam i radujem se", poručio je mons. Štambuk. Istaknuo je da ga je u četvrtak 8. ožujka nazvao i apostolski nuncij mons. Pinto pitavši ga je li zadovoljan imenovanjem novoga hvarskoga biskupa. „Ja sam vrlo zadovoljan", poručio je biskup Štambuk, popraćen velikim pljeskom Božjega puka. Izrazio je nadu da će mons. Paliću brojne službe koje je obnašao u Crkvi pomoći u vođenju biskupije koja mu je povjerena. „Primam biskupa Petra kojega je sadašnji Petar u Rimu papa Franjo zakonito imenovao za biskupa. Priznajem ga, prihvaćam ga i želim istaknuti da je on, kad preuzme Hvarsku biskupiju, i moj biskup kojega ću nastojati slušati. I vas sve pozivam da to isto učinite", poručio je mons. Štambuk. 
Najavio je da će novoimenovani hvarsko-bračko-viški biskup Palić na otok Hvar doći na Uskrsnu srijedu, 4. travnja, kada će se susresti s biskupijskim svećenicima na Misi posvete ulja u Vrbanju. 

 
  Iz života Crkve - Sve
 
MISAO DANA

Euharistija je najnježniji i najveći znak Kristove ljubavi jer se on poništava do te mjere da se pretvara u hranu kako bi se s nama sjedinio.

Sv. Franjo Saleški