Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

IX. Svjetski susret obitelji u Dublinu

IX. Svjetski susret obitelji u Dublinu

IX. Svjetski susret obitelji u Dublinu i u 26 irskih biskupija, gdje su smješteni sudionici, održan je 21. do 26. kolovoza ove godine. Tema susreta bila je  “Evanđelje obitelji – radost za svijet”.

Vrhunac ovog susreta bilo je  završno misno slavlje u nedjelju, 26. kolovoza, koje je predvodio papa Franjo. On  se dan ranije, 25. kolovoza, pridružio tome međunarodnom susretu obitelji koji je okupio sudionike iz cijeloga svijeta. Na susretu u Dublinu sudjelovao je i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, dubrovački biskup Mate Uzinić te voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić.

Ovogodišnji Svjetski susret obitelji, održan je  gotovo 25 godina poslije prvoga, koji je bio na poticaj sv. Ivana Pavla II. u Rimu. Do sada se održao na tri kontinenta, u šest gradova – u Rimu dva puta, zatim u Riju de Janeiru, Manili, Valenciji, Méxicu, Milanu i Philadelphiji. Na prvom susretu u Rimu, koji se održao 1994. godine, papa Ivan Pavao II. izjavio je kako je potrebno graditi civilizaciju ljubavi.

Inače, Ivan Pavao II. je na početku svojega pontifikata izjavio kako će mu upravo katoličke obitelji predstavljati prioritet, a 1981. godine je objavio apostolsku pobudnicu o zadaćama kršćanske obitelji u svijetu, Familiaris consortio. Tema ovogodišnjeg susreta jest jedan od dokumenata pape Franje, Amoris Laetitia, koji se također odnosi na izazove u katoličkim obiteljima.

Papa Ivan Pavao II. je na početku trećeg tisućljeća naglasio važnost ulaganja u obitelj kao jezgru budućeg društva. Njegov nasljednik, papa Benedikt XVI., obitelj je nazvao odašiljačem društvenih i kršćanskih vrijednosti, a papa Franjo se tijekom dosadašnjeg pontifikata usredotočio na unutarnju dinamiku obitelji. Na susretu u Philadelphiji papa Franjo je podsjetio kako je potrebno prihvatiti da ne postoji savršena obitelj i predložio ponovno otkrivanje vrijednosti oprosta unutar obitelji. Podsjetimo također da je Papa na općim audijencijama održao 33 kateheze o obitelji, ističući njezinu važnost u Crkvi i u društvu.

Papu Franju u Irskoj je na ovom IX. svjetskom susretu obitelji dočekalo više od 300.000 ljudi unatoč jakom vjetru i kiši.

Sveti Otac je na početku slavlja neočekivano u pokajničkom činu ponovno molio za oproštenje zbog seksualnog zlostavljanja, zlorabljivanja i iskorištavanja u katoličkim ustanovama, i prikrivanja tih nedjela od strane crkvenih službenika. Na taj niz molitvi koje je Papa izgovorio na materinjem španjolskom jeziku mnoštvo je odgovorilo pljeskom, prenosi Kathpress.

U propovijedi Sveti Otac obitelj je nazvao povlaštenim mjestom prenošenja vjere. Svaki dan u životu obitelji i svaka nova generacija nosi obećanje “novih Duhova” i novu hrabrost. Ljubav može osloboditi svijet od ropstva grijeha, sebičnosti, pohlepe i ravnodušnosti prema onima u potrebi, poručio je Sveti Otac.  Kršćani se nikada ne smiju obeshrabriti zbog ravnodušnosti i neprijateljstva, upozorio je Papa i pritom spomenuo i „izazove” prihvaćanja migranata i stranaca, zauzimanje za prava najslabijih, nerođenih ili starijih osoba.

Na kraju misnoga slavlja prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell najavio je da će se jubilarni X. svjetski susret obitelji održati 2021. godine u Rimu, gdje je održan i prvi na poticaj Ivana Pavla II. 1994. godine, te onaj u godini Velikoga jubileja 2000.

 
  Iz života Crkve - Sve
 
MISAO DANA

Računajmo, dakle, da je u nama palača neizmjernog bogatstva: cijela građevina od dragog kamenja, onakva kako dolikuje takvom Gospodinu, i da vi pridonosite tome da bude takva (…) jer nema zgrade takve ljepote kao što je čista duša i puna kreposti.

Sv. Terezija Avilska