Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

“Na tvoju riječ”

“Na tvoju riječ”

U praskozorje, 30. travnja veliki broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica zaputio se iz Dubrovnika prema Orebiću. Ukrcali su se na trajekt i otplovili do Hvara, gdje su se pridružili mnoštvu koje se okupljalo za slavlje biskupskog ređenja mons. Petra Palića, hvarskog biskupa.

Don Petar je kao dubrovački svećenik, tijekom boravka u Dubrovniku na više načina bio povezan sa našim sestrama. U znak zahvalnosti i molitvene potpore, značajan broj naših sestara, njih šest, iz Dubrovnika i Zagreba, bile su prisutne na biskupskom ređenju mons. Petra. Hrvatska radio televizija je direktnim prijenosom pratila ovo slavlje. Mnoštvo drugih medija su nas također svojim  javljanjem i izvješćima iscrpno informirali. Stoga ovom prilikom ističemo samo neke elemente koji su, kako kažu sestre, bili najupečatljiviji.

Središnji obred biskupskoga ređenja mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali započeo je obećanjem izabranika za biskupsku službu, glavnome zareditelju nadbiskupu Puljiću. U tijeku prostracije ređenika pred oltarom hvarske katedrale otpjevane su litanijske prošnje. Taj čin potpunog predanja uvijek je posebno upečatljiv.

Ređenik je, zatim, pristupio zareditelju, nadbiskupu Puljiću, koji je položio ruke izabraniku na glavu, nakon čega su to učinili suzareditelji: mons. Slobodan Štambuk, apostolski upravitelj mjesne Crkve, dubrovački biskup Mate Uzinić, te nadbiskupi i biskupi koji su sudjelovali u slavlju biskupskoga posvećenja. 

U obredu ređenja nadbiskup Puljić položio je na glavu ređenika otvoreni evanđelistar iza čega je izgovorena molitva ređenja. Potom je u nastavku obreda mons. Paliću pomazana glava uljem krizme. Biskup Palić primio je, zatim, obilježja biskupske službe: prsten, mitru i pastirski štap.

Nadbiskup Puljić poveo je novozaređenoga biskupa do katedre gdje je uslijedila razmjena poljupca mira između biskupa Palića i nazočnoga episkopata.

Geslo mons. Palića je tekst iz Lukina evanđelja: Na tvoju riječ! Izbor ovih riječi i spremnost da učini ono što traži Gospodin, novi biskup je pojasnio i u svom prvom obraćanju, nakon ređenja.

„Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici Hvarske biskupije, rasprostranjene na otocima Hvaru, Braču i Visu! Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu.“ Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima, rekao je novi biskup dodajući da živimo u vremenu velikih izazova. Iskustvo nas uči da često stojimo pred neizvjesnošću svoga poslanja, isto kao što su i apostoli one noći stajali pred neizvjesnošću svoga ribolova. Njihov je cjelonoćni ribolov ostao bezuspješan, srce ispunjeno gorčinom, a ruke prazne, sve do trenutka dok nisu, prepoznavši Gospodina Isusa i potaknuti Njegovom riječju, bacili ponovno mreže. Čin izvan svake ljudske logike, djelo izvan svakog razumskog utemeljenja, rekao je biskup, pozivajući na prepoznavanje Gospodina u uspjesima i neuspjesima, u punini i praznini životnih okolnosti, i da bez straha krenu prema Njemu i dopuste mu da dođe k Nama, svjesni svoje grešnosti, ali i veličine dara njegova praštanja.


„S tom sviješću i vjerom da je Uskrsnuli i danas s nama na lađi ove naše Hvarske Crkve, Crkve u našem narodu i sveopće Crkve, pozivam sve, da zagledani u lik naše najvjernije Odvjetnice i Majke, Blažene Djevice Marije, ohrabreni zagovorom sv. Stjepana, pape, Prošpera, Jurja i svih svetica i svetaca, nastavimo služiti ljudima našega vremena, naviještati i živjeti Radosnu vijest spasenja i u licu braće i sestara, osobito malenih i potrebnih, otkrivamo lice samoga Krista. In Verbo autem tuo! Na tvoju Riječ, Gospodine Isuse Kriste, predajemo se tebi i tvome poslanju! Na Tvoju riječ, jer vjerujemo da si i danas s nama i među nama."

 

Zahvalne Gospodinu, „brata“ Petra ćemo i dalje pratiti svojom molitvom. Ploveći istim morem, dijeliti ćemo njegovu radost zbog silnog ulova i buditi Gospodina kad se dignu valovi. Neka ga prati i zagovor Gospe od Danača!  

Galerija slika:

 
  Iz života Crkve - Sve
 
MISAO DANA

Računajmo, dakle, da je u nama palača neizmjernog bogatstva: cijela građevina od dragog kamenja, onakva kako dolikuje takvom Gospodinu, i da vi pridonosite tome da bude takva (…) jer nema zgrade takve ljepote kao što je čista duša i puna kreposti.

Sv. Terezija Avilska