Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Danče - kolijevka Družbe

Danče - kolijevka Družbe

(povijesni prikaz nastanka i djelovanja Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika)

Uz mnoge osobitosti Danača ovdje želimo istaknuti jednu koja je možda manje poznata. Uz crkvicu sv. Marije od milosti niknula je i živi izvorno hrvatska redovnička zajednica: Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika. Danče je mjesto posvećeno patnjom mnogih koji su u ovdašnjem lazaretu živjeli i umirali, no u toj patnji nisu bili napušteni. Kao znak nade svijetlio im je lik Gospe od Danača i dobre duše onih koji im svojim služenjem htjedoše ublažiti bol izoliranosti i trpljenje, najčešće, smrtonosne bolesti. Pretpostavljamo da su među tim dobrim dušama bile i trećoredice sv. Franje, prethodnice današnjih sestara koje se u dokumentima spominju već sredinom 15. stoljeća kao Mantellate Francescane. One su kraj Gospine crkve na Dančama posvećivale svoj život Bogu, molitvom i služenjem potrebnima. Možemo dakle, reći da život posvećen Bogu na ovom mjestu u kontinuitetu traje već pet i pol stoljeća što Dančama daje osobit duhovni pečat oaze molitve i mira.

U 16. stoljeću, osim velikih ženskih samostana benediktinki, klarisa i dominikanki, u koje su mogle ući samo plemićke kćeri, u Dubrovniku je postojalo oko trideset malih trećoredskih zajednica franjevačkog i dominikanskog Reda. U ove male zajednice – trećoredske manastirske zadruge, kako su se nazivale - ulazile su djevojke iz seljačkih obitelji, pučanke iz dubrovačke okolice. Svaka od ovih zajednica živjela je neovisno jedna od druge. Iz jedne takve franjevačke trećoredske zajednice nastanjene uz crkvu sv. Marije od milosti na Dančama, izrasla je današnja Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika poznatija pod imenom sestre Dančarke. Ovim člankom želimo prikazati kako je tekao povijesno - duhovni hod od te prvotne, male trećoredske zajednice do današnje, suvremene redovničke kongregacije, družbe papinskoga prava koja ima svoje sjedište upravo na Dančama.

  Povijest družbe - Sve
 
MISAO DANA

Ti si nepovjerljiv prema sebi samom. To nepovjerenje je dobro ako ti ono postane sjemenka iz koje niče sveto povjerenje u Boga.

Sv. Franjo Saleški