Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Proslavljen blagdan Gospe od Danača

Proslavljen blagdan Gospe od Danača

U nedjelju, 20. listopada proslavile smo blagdan naše zaštitnice Gospe od Danača ili kako stoji u povijesnim dokumentima, Sv. Marije od milosti. I ove godine brojni hodočasnici došli su nebeskoj Majci u pohode zahvaljujući joj i moleći da ih svojim zagovorim prati i dalje. Gospodin nam je podario neobično toplo i lijepo vrijeme za ovo doba godine što je dodatno uljepšalo naše slavlje.

Sv. misu u 8 sati predvodio je i propovijedao fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće u koncelebraciji s don Marinom Lučićem, našim župnikom.

Popodne u 16.30 bila je molitva krunice, a svečanu misu u 17 sati predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Svoju propovijed započeo je mislima iz teksta „Ploviti se mora“ koji je kapetan Ivica Đanko Zupčić, ploveći Indijskim oceanom, napisao 2008. za našu monografiju 'Crkva i samostan svete Marije na Dančama'. (Tekst je objavljen kao svjedočenje pomoraca o zagovoru Gospe od Danača, zaštitnice i nebeske Majke pomoraca.)

Na bespuću oceana, svjestan snage i sile mora, pomorac se spontano počinje moliti za pomoć i zagovor nebeske Majke, Gospe od Danača. Kako na moru tako i u životu, padamo na koljena onda kad nam je teško i kad nas život pritisne raznim nedaćama. Gospa od Danača je simbol takve zaufane molitve i mnoge je uslišila na ovom mjestu. No takva molitva nije najizvrsniji oblik molitve, naglasio je don Hrvoje i rekao kako nas današnje evanđelje i blagdan Gospe od Danača na to upozorava. Gospodin nam obećava nešto više i drugačije, a to je kraljevstvo Božje. Gospa od Danača nas poziva da ustrajno molimo za dolazak Kraljevstva Božjega, jer to je najvažnije u našem životu. „Tražite najprije Božje kraljevstvo i sve ostalo će vam se nadodati“, Isusove su riječi i neka naša ustrajna molitva bude upravo ona iz Očenaša: Dođi kraljevstvo tvoje!

Kraljevstvo Božje je društvo poniznosti i služenja. Gospodin od nas traži da i mi budemo ponizni u svom služenju drugima i slijedimo njegov primjer. Na takvu promjenu i evanđeosku novost, poziva nas ponizna službenica Gospodnja, Gospa od Danača, rekao je propovjednik i zaključio s pitanjem iz današnjeg evanđelja: „Kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ Pitanje vjere nije koliko ustrajno molim, nego koliko tražim Kraljevstvo Božje i koliko se stavljam u službu tog Kraljevstva.

Na kraju svečane mise predvoditelj je u ime svih izmolio posvetnu molitvu Gospi od Danača i skupa sa nazočnim svećenicima podijelio nazočnima Božji blagoslov. Blagdansko slavlje i druženje se potom nastavilo pred crkvom i samostanom uz kolačiće koje su sestre marljivo pripremile za sve hodočasnike.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI