Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Seminar trajne formacije u Zagrebu

Seminar trajne formacije u Zagrebu

U Zagrebu, u našem samostanu sv. Franje, od 26. – 27. veljače 2024. održan je prvi ovogodišnji seminar trajne formacije za sestre o franjevačkoj duhovnosti. Voditelj seminara je bio fra Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. 

Tema seminara je odabrana ne samo što smo kao franjevke pozvane trajno produbljivati svoj franjevački identitet, nego i zato što se svekolika franjevačka obitelj od prošle godine priprema za proslavu 800. obljetnice preminuća serafskog oca sv. Franje (2026.).

Poznato nam je da tu veliku obljetnicu slavimo u više obljetnica („Jedna obljetnica organizirana i slavljena u više obljetnica“): 2023. smo obilježili 800. godina franjevačkog Pravila i Franjinog Božića u Grecciu, 2024. godine slavimo 800 godina otkako je sv. Franjo primio stigme, 2025. razmatramo o Pjesmi stvorova, a kruna svega je 2026. godina, obljetnica povratka Ocu sv. Franje Asiškog.

Fra Miljenko je kroz dva dana izložio tri teme: evanđeoski život, franjevački identitet i molitva. Svaka tema se temeljila na riječima Evanđelja i franjevačkim izvorima, potom je slijedilo razmatranje i na kraju poticaji za razmišljanje.  Hvala fra Miljenku na vrijednim razmišljanjima i poticajima da rastemo u razumijevanju i autentičnom življenju našeg franjevačkog poziva. Hvala mu što je unatoč brojnim obvezama izdvojio vrijeme za našu trajnu formaciju.

Ovaj seminar (iako vremenski kratak) nam je posvjestio da je naš franjevački poziv prvenstveno poziv na radikalno življenje evanđelja. Potvrdu tome nalazimo u prvoj rečenici Pravila svih triju franjevačkih Redova: „Pravilo i život braće i sestara (ili sadržaj našega života) jest ovo: obdržavati (vršiti) sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, bez vlasništva (u siromaštvu) i čistoći.“

Neka nam naš serafski otac Franjo, sv. Klara i sva naša franjevačka braća i sestre u nebeskoj slavi pomognu svojim zagovorom da vjernije i odvažnije slijedimo Kristove stope na njihovom tragu i budemo evanđeosko svjetlo i grad na gori kao što su bili oni u svom vremenu.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

Sveti Antun Padovanski