Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Uručena nagrada grada Dubrovnika našoj Družbi

Uručena nagrada grada Dubrovnika našoj Družbi

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održanoj u utorak, 2. veljače u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade Grada Dubrovnika uz Dan Grada 2021. i blagdan sv. Vlaha. Među dobitnicima nagrade su franjevac dr. sc. fra Pio Pejić i naša Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.

Uz gradonačelnika Mata Frankovića, vijećnike i uzvanike svečanoj sjednici nazočili su apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić, festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš, pomorac, i Ivica Vrlić, obrtnik.

U obrazloženju nagrade stoji:

„Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika dobitnica je „Nagrade Dubrovnika“ za humano djelovanje, služenje drugima i čuvanje duhovne i kulturne baštine. Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, izvorna dubrovačka i hrvatska redovnička ženska zajednica, danas Družba papinskog prava, nastala je na temeljima franjevačke trećoredske zajednice koja se na Dančama spominje već 1458. godine kao Mantellate Francescane. Te pobožne djevojke (pučanke), nastanjene uz crkvu Svete Marije od milosti na Dančama, služile su Bogu posvećujući se molitvi i službi bližnjima, obavljajući djela milosrđa. U početku su pomagale bolesnicima smještenim u ondašnjem lazaretu, a kasnije pohađajući bolesne i umiruće po gradu. Arhivski dokumenti, nakon preseljenja karantene (lazareta) s Danača u istočni dio grada (na Ploče) u 17. stoljeću, spominju dumne (redovnice) na Dančama kao čuvarice crkve i groblja. Prema dokumentima iz 1709. ta zajednica nosila je službeni naziv Dumne trećoredice sv. Franje.

Dubrovački biskup Josip Marcelić 1923. dekretom je za poglavaricu te zajednice imenovao sestru Margaritu Milin. Iz te trećoredske zajednice razvila se današnja Družba sa skraćenim nazivom 'sestre Dančarke'. Kako stoji u Konstitucijama Družbe, glavni njezini ciljevi, kao i svake pojedine sestre, su: 'ustrajno nastojati oko vršenja savršene ljubavi po opsluživanju evanđeoskih savjeta'.

Družba danas broji 50 članica koje žive i rade u zajednicama kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. U skladu sa svrhom i karizmom Družbe, sestre svoje poslanje ostvaruju u radu s djecom u predškolskim i školskim ustanovama, u župskom apostolatu, u odgojnom radu s mladima, brigom za stare i nemoćne, te radom u medicinskim ustanovama. Sjedište Vrhovne uprave Družbe nalazi se u kući Matici na Dančama, a vrhovna poglavarica Družbe je sestra Darija Jovanović.“

Nismo nikada očekivale nikakvo priznanje za služenje Bogu i braći ljudima i zaista smo se ugodno iznenadile čuvši vijest da smo i mi među ovogodišnjim dobitnicima nagrade Grada Dubrovnika. Obradovale smo se jer ovo je priznanje svim našim sestrama kroz povijest, počevši od onih prvih samozatajnih trećoredica nastanjenih na Dančama već u 15. stoljeću, pa sve do danas. Izvan gradskih zidina, na ovoj hridi ponad mora, uz crkvicu Sv. Marije od milosti poznatije kao Gospa od Danača, mnoge su naše prethodnice tiho i skromno izgarale za Boga i čovjeka. U franjevačkom siromaštvu i jednostavnosti živjele su najprije samo na Dančama pod Gospinim okriljem, a onda kao ptići iz gnijezda poletjele na razne strane svijeta gdje ih je Providnost slala, služeći Gospodinu i radi Njega braći i sestrama. Uvijek u prepoznatljivoj malenosti i jednostavnosti, u pouzdanju i radosnom predanju bilo u zavodima za napuštenu djecu u dalekoj Argentini ili dječjim vrtićima u Domovini i izvan nje, bilo na župama po hrvatskim biskupijama i hrvatskim katoličkim misijama u inozemstvu, u bolnicama ili staračkim domovima, svugdje gdje god su bile sestre su nastojale poput Krista, u Franjinom duhu biti blizu ljudima donoseći im radosnu vijest spasenja.

Dok zahvaljujemo Gospodinu za svaku sestru naše Družbe molimo ga da nam i ovaj događaj bude poticaj u duhu, uvijek aktualnih, riječi sv. Franje: „Započnimo, braćo, služiti Gospodinu Bogu, jer smo do sada jedva nešto malo ili ništa napredovali.“ (1 Čel 103)

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann