Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Zajedništvo dominikanskoga i franjevačkoga reda u punom sjaju

Zajedništvo dominikanskoga i franjevačkoga reda u punom sjaju

Duhovna obnova u župi Kraljice svete krunice na Borongaju uoči SHKM 2017 u Vukovaru

Mladi se pitaju kako je najbolje provesti subotu popodne i večer uoči Bijele nedjelje? Rješenje za mlade u župi Kraljice svete krunice na Borongaju bila je duhovna obnova kao priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se ove godine i to 29. i 30. travnja održava u Vukovaru pod geslom „Krist naša nada“.

Kroz ovu duhovnu obnovu proslavio se Gospodin kroz zajedništvo i suradnju dominikanskoga i franjevačkoga reda, a na duhovnu izgradnju u korist mladih kroz takvu vrstu pastoralne aktivnosti župe. Naime, organizator duhovne obnove dominikanac fr. Dominik Štefulić i mladi župe ugostili su s. Anu Joskić i s. Darku Perić iz Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, koje djeluju u samostanu sv. Franje u V. barutanskom ogranku, da vode ovu duhovnu obnovu.

Duhovna obnova za mlade se sastojala od duhovnih interaktivnih radionica koje je vodila s. Ana, zajedničke sv. mise, organizacijskih informacija o putu u Vukovar nakon čega je uslijedio agape. Mladi su bili srednjoškolci, studenti i radnička mladež. Sestri Ani je prva asocijacija na mlade bila svjetlost - „Vi ste svjetlost svijeta“ (Mt 5,14) koja se provlačila kroz cijelu radionicu kao tema obnove.

Početak radionice osmišljen je kao duhovni nagovor kojim nas je s. Ana pokušala potaknuti na razmišljanje i introspekciju o „mraku“ vlastitih grijeha i „“svjetlosti“ vlastitih dobrih djela. Dok je meditativna glazba u pozadini svirala, a s. Ana čitala odabrane retke iz Biblije, mladi su prilazili upaljenoj uskrsnoj svijeći i palili svoje lučice u tišini svoga srca predajući Gospodinu svoje brige i molitve. Potom je uslijedila igra u parovima u dvije grupe čiji zadatak je bio sačuvati svoje lučice upaljenim, a ugasiti one iz tuđe grupe. Sestra Ana nam je skrenula pozornost i osvijestila nas što znači boriti se, braniti i održavati svoju svjetlost, a kakav je to osjećaj za nas i utjecaj na druge kada gasimo svjetlost kod bližnjih.  Posljednji dio radionice bio je odgovaranje na pitanja kada jesmo i kada nismo svjetlost te u kojim slučajevima je teško biti svjetlo i na koje načine biti drugima svjetlo u svakodnevnom životu. Duh Sveti je djelovao tako snažno kroz nekolicinu mladih koji su pred svima hrabro priznali svoje muke i s čime se bore, tražeći sestre Anu i Darku da im daju neke smjernice kako postupiti kada su suočeni s grijehom. Ostali mladi su se također uključili te izrazili svoju podršku i kroz vlastita svjedočanstva pokazali da je jedino pravo rješenje u hodu prema svjetlosti, prema Gospodinu. Radionice su dotakle svakoga na svoj način, u mjeri u kojoj i koliko je svakom bilo potrebno, a plodovi su se već počeli pokazivati.

Briga o duhovnom rastu mladih pokazuje se sve većim i težim izazovom, 
velika je odgovornost na laicima i klericima,
sv. Franjo i sv. Dominiče, molite za nas.

Maja Marinović

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI