Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Blagdan Gospe od Danača: Neka nam bude pratiteljica na životnom putu!

Blagdan Gospe od Danača: Neka nam bude pratiteljica na životnom putu!

U nedjelju 15. listopada 2023., zajedno sa štovateljima naše Gospe od Danača svečano smo proslavile njezin blagdan (prema drevnoj tradiciji treća nedjelja listopada).

Svečano popodnevno euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije i rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan u koncelebraciji s više svećenika.

Mons. Pervan je u propovijedi kazao da su, kao što je vidljivo iz Pavlove poslanice, Filipljani zahvalni Pavlu što im je donio evanđeosku poruku spasenja i što ih je po krštenju učinio dionicima nebeske radosti, te mu stoga pomažu u njegovim teškim trenucima zarobljeništva. Propovjednik je primijetio da se i današnji navjestitelji Božje riječi nalaze u situacijama u kojima, poput apostola Pavla: da ih se i prijateljski dočekuje, ali i napada; hvali ali i grdi.

Na temelju evanđeoskog odlomka u kojem domaćin poziva na gozbu, mons. Pervan je pozvao i potaknuo obitelji da se „okupljaju svake nedjelje oko stola oltara i obiteljskog stola“ i da čuvaju nedjelju. Potaknuo je okupljene vjernike da se trude živjeti svoju vjeru, čuvajući njezina načela i principe, ne vrijeđajući druge i drugačije, ali isto tako ne dopuštajući vrijeđanje vlastite vjere, te zaključio riječima: „Majka Marija, Gospa od Danača, bila svakome od nas pratiteljica na životnom putu, te neka nam prosvijetli pamet i vidike kako se ne bismo odricali životnih šansa na putu spasenja!“

Pola sata prije mise vjernici su sa sestrama molili krunicu, a nakon mise ispred crkve svi su bili pozvani na prigodno druženje i čašćenje poznatim dančarskim kolačićima koje su pripremile naše vrijedne kuharice.

Istoga dana ujutro se također slavila misa u samostanskoj crkvi, a misu je predvodio fra Nediljko Jerkan iz samostana Male braće.

Zavjetna crkvica sv. Marije od milosti na Dančama, ujedno i naša samostanska crkva, sagrađena je odlukom Dubrovačkog senata 15. st. (1457.) gdje je u isto vrijeme sagrađen i lazaret (karantena) za okužene za koje nikada nećemo točno znati koliko ih je preminulo na ovom mjestu u vrijeme mnogih epidemija. Crkva je vrlo rano postala omiljeno svetište Dubrovčana koji su se utjecali Gospinom zagovoru tražeći utjehu i pomoć u nevoljama života. Od 16. stoljeća postala je i zavjetno svetište dubrovačkih pomoraca, a običaj pozdravljanja brodova zvonjenjem živi i danas.

Već polovicom 15. st. kraj crkvice i karantene na Dančama se nastanjuju i pobožne djevojke, koje u duhu Trećeg franjevačkog reda posvećuju svoj život Bogu i bližnjemu, čineći pokoru i vršeći djela milosrđa. Iz te male zajednica siromašnih trećoredica sv. Franje izrasla je redovnička družba Sestara franjevki od Bezgrešnog začeća (Dančarki).

Tako uz crkvu Sv. Marije od milosti već od davnina postoji samostan, najprije skromna nastamba siromašnih trećoredica, a sada kuća matica naše Družbe, gdje su boravile i borave generacije sestara čuvajući već duga stoljeća ovo zavjetno Gospino svetište.

 

Foto: Šime Zubčić

Galerija slika:

  Događanja - Sve