Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Prvi zavjeti s. Bernarde Gregurić

Prvi zavjeti s. Bernarde Gregurić

U subotu, 12. kolovoza 2023. u našem samostanu na Dančama svoje prve zavjete položila je novakinja s. Bernarda Gregurić. Svečanu svetu misu s početkom u 10 sati predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Tijekom euharistijskog slavlja zaista je svatko prisutan mogao prepoznati "radosna srca" kako smo i pjevali u prinosnoj pjesmi, koja su bila ispunjena ne samo radošću i žarom zbog ovakvog događaja, već i ponosom na našu sestru Bernardu i njen redovnički hod koji se nastavlja.

U propovijedi je biskup izdvojio misao svetog Bernarda iz njegovog tumačenja Pjesme nad pjesmama: „Ljubav ne treba razloga da ljubi ni nagradu zato što ljubi, jedino želi da joj se ljubav uzvrati, ali ne prestaje ljubiti ni kada toga nema. Ona se ne gasi ni u trpljenju ni u strahu od smrti, ona je jača i od smrti.“ Naglasio je i važnost zavjeta koji predstavljaju obećanje Bogu, osoban i slobodan čin čiji je cilj proslaviti Boga. Primanje koprene, križa i Konstitucija Družbe vidljivi je znak, kazao je biskup, one nevidljive Božje milosti koju je potrebno pronicati s vjerom. Pozvani smo uvijek nanovo „oblačiti se“ u Krista što znači biti na raspolaganju i u službi Bogu, Družbi i svijetu. To je moguće, ističe biskup, jedino ako smo u zajedništvu Crkve budući da je Krist htio ostati u svojoj Crkvi sve do svršetka svijeta. Uz poticaj sestri Bernardi, da uvijek usklađuje apostolsko i karitativno djelovanje sa dubokim duhovnim životom, biskup je naglasio kako i svatko od nas ima odgovornost naviještati Krista raspetog i uskrslog, prožeti duhom ljubavi jer samo ta ljubav može privući i promijeniti ljudsko srce.

Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja pred Vrhovnom poglavaricom, sestrom Darijom Jovanović te blagoslov i primanje koprene, križa, Pravila i Konstitucija naše Družbe. Liturgijsko pjevanje predvodile su kandidatice i postulantice pod vodstvom sestre Katica Dabo, a službu ministriranja obnašali su bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije.

Nakon polaganja prvih zavjeta, sestra Bernarda izmijenila je cjelov mira kao znak primanja u zajednicu sa svim prisutnim sestrama naše Družbe. Bio je to još jedan u nizu dirljivih trenutaka kojima smo mogli svjedočiti, a iz kojeg je izvirala radost na licima svih prisutnih, ali i duboka zahvalnost Bogu i Gospi od Danača koja nam je darovala sestru Bernardu.

Molimo našu Majku od milosti da nastavi darivati našu Družbu i cijelu Crkvu novim duhovnim zvanjima kako bi u još većem zajedništvu i ljubavi mogli klicati: „Radosna srca, Gospode Bože, dajemo sebe tebi na dar.“

 

Fotografije: @photoadria

Galerija slika:

  Događanja - Sve