Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Ljepotu hrvatske tradicije obasjalo sunce i zagrijalo srca brojnih gostiju

Ljepotu hrvatske tradicije obasjalo sunce i zagrijalo srca brojnih gostiju

Uz zvukove tamburice i gusala, pjesama i kola iz drage nam Hrvatske, održan je najveći skup hrvatske mladeži u Kanadi, 43. po redu, "Kanadsko Hrvatski Folklorni Festival". Kao i svake godine od svog osnutka, Hrvatska Folklorna Skupina "Kardinal Alojzije Stepinac", pri župi Sv. Franje Asiškoga u gradu Windsoru, je otputovala u Milton Ontario da bi sudjelovala na ovom spektakularnom događaju koja traje 2 dana. Naša razigrana mladost,  koja su uglavnom djeca, unučad, ili čak praunučad hrvatskih emigranata, s velikim veseljem predstavljaju našu župu i naš grad na folklornom festivalu iz godine u godinu.

Hrvatska Folklorna Skupina "KAS" sastoji se od 100 članova, razdijeljeni na 4 kolo i 2 tamburaške grupe. Ove godine, naša starija grupa je otputovala na festival. Tijekom godine, oni marljivo rade sa svojom učiteljicom kako bih naučili kulturu i običaje drage nam domovine. Na prvi dan festivala,  grupa je otpjevala pjesme, i otplesala plesove iz Hrvatske Posavine. Vrijedno je spomenuti da su ove raznobojne narodne nošnje rad naših vrijednih župljanki: mame, bake i časnih sestara, koje su  očuvane preko 30 godina. Mnogobrojne generacije hrvatske mladeži nosile su ove nošnje diljem Kanade, Amerike, Hrvatske i Hercegovine na svojim putovanjima.

Drugi dan festivala je započeo u hrvatskoj Župi Presvetoga Trojstva u Oakville-u gdje je se slavila zajednička Sveta Misa. Propovijed je predvodio Vlč. Tomislav Kašić, koja je bila vrlo zanimljiva i prigodna za naše mlade. Zahvalni smo našem domaćinu, folklornoj Skupini ‘Hrvatsko Prelo’ na gostoprimstvu.  Kao i svake godine,  folklorni festival je bio vrlo uspješan. Vratili smo se kući umorni, ali puno bogatiji za nova stečena prijateljstva. Vrlo smo ponosni na našeg blaženoga Kardinala A. Stepinca, čije ime ponosno nosimo. Ponosni smo na našu župu i zahvalni smo našem župnika, dragim časnim sestrama, odboru, učiteljima, roditeljima i svim dragim župljanima. Vaša je potpora neprocjenjiva. Najviše smo ponosni na naše mlade, koji zaista vole zemlju svojih pradjedova! Oni su dokaz da je hrvatski duh još živ u Windsoru i u Kanadi!

Diana Grbešić, učiteljica KAS

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Sjetite se tijekom dana što je češće moguće da ste u Božjoj prisutnosti. Razmotrite što on čini, a što vi činite. Shvatit ćete da vas njegove oči trajno gledaju pogledom punim neusporedive ljubavi.

Sv. Franjo Saleški