Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Veličajte sa mnom Gospodina

Veličajte sa mnom Gospodina

Slavlje jubileja  na Dančama

U samostanu na Dančama, ovih dana su obilježeni značajni jubileji redovničkog života.

Svečano euharistijsko slavlje, 26. kolovoza predvodio je fra Domagoj Runje, član Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja  i profesor na KBF – u Splitu, uz koncelebraciju fra Veselka Grubišića, gvardijana u  samostanu Male braće. Spomenutom slavlju jubileja prethodile su i duhovne vježbe, koje je na Dančama vodio fra Domagoj. Ustrajno iščitavanje  Božje Riječi i osluškivanje poticaja koje nam Gospodin po njoj šalje, bile su glavne misli i okosnica duhovnih vježbi i ovoga slavlja. Riječima: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15, 16),  fra Domagoj je podsvijestio dragocjenost i otajstvenost Božjeg izabranja i poticao  sestre  na trajan i osoban odnos s Bogom u prepoznavanje njegove volje za nas.

Sestra Apolonija Boban slavila je jubilej 60 godina redovništva.

Prije 60 godina, polaganjem svojih prvih redovničkih zavjeta, započela je svoj redovnički hod u našoj zajednici. Ovo dragocjeno vrijeme provedeno u samozatajnom i predanom izgaranju, s. Apolonija je sažela u riječi: „Veličajte sa mnom Gospodina, uzvisujmo Ime njegovo zajedno. „(Ps 34,4) U tim riječima prepoznatljiv je poziv ali i svjedočanstvo velikodušnog služenja, unatoč nevoljama i poteškoćama koje život sa sobom nosi. 

Tri naše sestre, s. Alfonsa Njavro, s. Nives Letica i s. Danijela Šimić, proslavile su svoj zlatni jubilej.

Ovo vrijeme, 50 godina redovničkog života nisu  samo kronološki znak protjecanja vremena. Smisao proslave Zlatnog jubileja nije  da „sjaj zlata“ tek bljeskom osvijetli ili prekrije  sve ono što život sa sobom nosi. Slavlje jubileja je trenutak kada čovjek zastaje i želi obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja. Ovo slavlje je i svjedočanstvo, da bez milosti Božje redovnički život ne bi bio ni blizu tako sretan, ispunjen i plodan. Zahvalne za radost koju Gospodin daje i  mir koji se živi u njegovoj blizini, sestre slavljenice su sažele u riječi: „Samo je u Bogu mir dušo moja!“ (Ps 62,2)

s. Darka Perić i s. Matija Filipović proslavile su 25. obljetnicu zavjeta.

Ova proslava je u svakom smislu pokazala kako kilometri i prostorna udaljenost ne moraju biti zapreka blizinama. S. Matija, naime,  zbog opravdanih razloga, nije bila u mogućnosti fizički sudjelovati na ovom slavlju. Međutim, njezina zahvalnost Bogu i njezina čežnja za zajedništvom sa sestrama u Domovini, bili su očitovani na više načina. Ni razlika vremenskih zona u Hrvatskoj i Canadi nije ju  spriječila da u vrijeme euharistijskog slavlja bude budna i mislima i srcem prisutna na Dančama. Izborom svoga gesla: „Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost “ (Jer 31,3) sestre Matija i Darka su očitovale svoju  vjeru i pouzdanje u bezuvjetnu ljubav Božju i svoju odluku da njihov život bude uzdarje prepoznatoj ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja  prigodnu čestitku  uputila je časna majka s. Ružica Barić. Ona je u ime svih sestara izrazila zahvalnost Gospodinu i slavljenicama za njihov život i postojanje, njihov odaziv i suživot s nama. Na poseban način s. Ružica je zahvalila sestrama „za živo sudjelovanje u lancu prenošenja karizme naše Družbe“ kao i za sve dobro koje je Bog po njima činio. „Hvala vam što u sebi njegujete i svojim životom čuvate duhovni portret sestre franjevke od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.“ naglasila je s. Ružica.  Potom je zahvalila i predvoditelju slavlja, fra Domagoju za darovano vrijeme i riječ tijekom duhovnih vježbi i u ovom slavlju.

Po završetku slavlja sestre su sa svijećama pohodile i grobove pokojnih sestara, među kojima su s. Skolastika i s. Cecilija, koje su dijelile život s našim jubilanticama i sigurno s nama, na svoj način, slavile svoj i naš jubilej. Slavlje je nastavljeno i u samostanskoj blagovaonici gdje je sestrama još jednom zhvalila s. Darija.

Galerija slika:

Poveznice:
jubileji
  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI