Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Seminar trajne formacije na Dančama

Seminar trajne formacije na Dančama

U našoj kući matici na Dančama, u Dubrovniku, od 17. do 19. ožujka 2021. održan je seminar trajne formacije za sestre, na temu: Od opraštanja do nutarnjeg mira. Voditelj seminara je bio vlč. Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije, član Svećeničkog bratstva Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina.

Kroz dva i pol dana vlč. Đuliano nam je na vrlo jednostavan i pristupačan način izlagao kako nadvladati različite prepreke na putu opraštanja da bi postigli nutarnji mir i slobodu za koju nas Krist oslobodi.

Imale smo tako priliku čuti i učiti koji su to virusi duhovnog života, o grešnim navikama koje naizgled „male“ mogu postati uzrok teških posljedica u našem duhovnom životu. Kroz predavanje o ravnoteži između tuđih i vlastitih potreba (asertivnost) mogle smo razumjeti kako je dobra komunikacija ključ svega. Govorom o zavisti vlč. Đuliano nam je htio naglasiti kako je zavist zlo koje razara osobu i zajednicu, dijeli i ruši naše odnose i zajednicu. Pri samom kraju seminara slušali smo o predrasudama koje zatvaraju naše srce prema drugom čovjeku i nema mjesta opraštanju. Završnim predavanjem o opraštanju kao ljudsko-božanskom činu, voditelj nas je potaknuo da se odvažimo na put opraštanja koje treba postati stil našega života. Opraštajući, uvijek i bezuvjetno, postajemo slični Ocu nebeskom koji je milosrdan, a kako kaže papa Franjo, milosrđe nije samo djelo Oca, nego „kriterij kojim utvrđujemo koliko smo njegova djeca“.

Zahvaljujemo Gospodinu na daru ovog susreta i molimo da donese obilne duhovne plodove u našim životima. U ovom našem čudnom vremenu kada sav svijet živi u strahu, kada se ljudi boje susreta s drugima zbog zaraznog virusa, imale smo milost susresti jedna drugu. Gospodin nam je dao milost biti zajedno i ohrabrio nas za nove iskorake u vjeri i nadi, za život po evanđelju božanskog milosrđa.

Bili nam ovi dani seminara istinski poticaj za radosnije slavlje Kristovog uskrsnuća!

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Potaknuti smo da pjevamo Gospodinu pjesmu novu. Novi čovjek poznaje novu pjesmu. Pjesma je izraz veselja, a ako pomnije promotrimo, ona je zapravo izraz ljubavi. Tko, dakle, zna ljubiti novi život, zna pjevati novu pjesmu.

Sv. Augustin