Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Seminar u Krku - Smisao obnove je hod u svetosti

Seminar u Krku - Smisao obnove je hod u svetosti

U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije (HRK), od 14. do 17. svibnja u Krku na istoimenom otoku, u Duhovnom centru Gospe Karmelske, održan je drugi proljetni seminar trajne formacije za sestre iz različitih redovničkih zajednica.

Veliki broj sestara iz različitih zajednica, među njima i šest naših sestara, okupio se na Krku kako bi zajedno promišljale o zajedništvu kao jednoj od temeljnih odrednica redovničkog života.

Voditelj seminara, o. Jakov Mamić, nam je na samom početku predstavio temu i program rada, te ukazao na smjernice koje želi slijediti u predavanjima. Ovogodišnja tema seminara  je bila: „Instrumenti u zajednici za animiranje zajednice“.

Nauka II vatikanskog koncila je prepoznata kao pozitivan izazov. Međutim, činjenica je da ona još uvijek nije do kraja zaživjela, ni u Crkvi, ni u redovništvu. U tom smislu valja razumjeti potrebu obnove. Obnova o kojoj je riječ uključuje uvijek ponovno iščitavanje i aktualiziranje postojećih dokumenata.

Naime, o Jakov, karmelićanin, već duži niz godina vodi ovakve seminare i svoja izlaganja temelji na crkvenim dokumentima o posvećenom životu. Tako je bilo i ovaj put. „Bratski život u zajednici, taj dragocjeni dokument kojeg još uvijek nismo do kraja iščitali i zaživjeli, stalni je poticaj i izazov“ istaknuo je o. Jakov.

Osvrćući se na prošlogodišnju temu "Animiranje redovničke zajednice", podsjetio nas je da animirati zajednicu znači pokrenuti je na obnovu. Smisao obnove je hod u svetosti, jer svetost je novo stanje čovjeka  u svim dimenzijama. Stoga nam je potrebna  dinamična vjernost ovom poslanju, poslušnost Božanskom nadahnuću  i crkvenom razboru. Naše karizme nisu statične, one su uvijek odgovor na Božji poticaj u našem „sada“, odgovor na potrebe Crkve i ljudi današnjice.

U tom kontekstu o. Jakov je govorio o potrebi stvaranja KOMUNITARNOG PROJEKTA, o njegovu značenju i strukturi. Za stvaranje i življenje, komunitarnog projekta, nužno je dijeljenje dobara, naglasio je, tumačeći tekst iz Bratskog života, br. 32.

 „Zajedništvo se upravo rađa iz medusobnog dijeljenja dobara Duha, uzajamnog dijeljenja vjere i u vjeri, tamo gdje je sveza brat­stva to jača što je više u sredini i životnije ono što se stavlja u zaje­dništvo. Takva komunikacija je korisna i zato da se nauči stil udio­ništva koji će kasnije, u apostolatu, omogućiti pojedincu da „ispovje­di svoju vjeru“ lakim i jednostavnim riječima, kako bi je svi mogli shvatiti i kušati.“ ( BŽ br. 32. )

Zajednica pomaže članovima da izgrade sebe, a članovi izgrađujući sebe i pomažući se, međusobno izgrađuju zajedništvo. U tom smislu nužno je stvarati i OSOBNI ŽIVOTNI PROJEKT, kako bi smo sa svim svojim mogućnostima i granicama bili utkani u život i djelovanje redovničke zajednice.

Prepoznatljiv, ali uvijek svjež govor oca Jakova, nova je prilika za širenje horizonta i otvaranje novih vidika u osobnom hodu i životu i rastu redovničke zajednice.

U sklopu ovog seminara, naše sestre su i u međusobnom komuniciranju nastojale pokazati važnost zajedništva. Boraveći zajedno i u slobodno vrijeme, posjetile smo braću fratre na Glavotoku i na Košljunu. 
Na povratku smo svratile u Novalju i ugodno iznenadile s. Bogumilu, koja je već duže vrijeme vezana za bolesničku postelju i povjerena brizi sestara. 

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann