Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Proslava Majčinog dana u Windsoru

Proslava Majčinog dana u Windsoru

Ove smo godine imali lijepu trodnevnu pripremu za Majčin Dan bogatom duhovnom obnovom pod vodstvom poznatog duhovnika, patera Ivana Ike Mandurića koji je i predvodio misno slavlje te nedjelje. Već kod prvog susreta osjetili smo po paterovom nastupu njegovu snažnu vjeru i moć prenošenja te vjere. U nadahnjujućoj propovijedi, Pater Ike nas je potaknuo da razmišljamo o misteriju majčinske ljubavi. Pri tome je napomenuo kako kroz majčinsku ljubav dolazi do izražaja Božanska ljubav i kroz pet radosnih otajstava krunice pojasnio nam je tu usku povezanost. Iako majka nosi djete u svojoj utrobi i ono je dio nje, Božja volja je ta koja je utjelovila to djete. I kao što je največa vjernica, naša nebeska majka veličala Gospodina što pogleda na neznatnost službenice svoje, tako se i mnoge mlade majke danas, koje možda prije i nisu bile prepobožne, nakon poroda približe Bogu zahvaljujući Mu na tom neprocjenjivom daru i uzdajući se u Božju zaštitu. Zato, iako ima iznimka i na žalost svašta se događa danas u svijetu, počevši od naše svete Majke Marije kao savršenog uzora svim majkama, majke i jesu glavne odgajateljice u vjeri. I zato se majčinska ljubav može usporediti sa Božanskom ljubavi. Majka je spremna dati sve za svoje djete pa ako je potrebno i umrijeti za nj. Jer, kako je to padre Ike lijepo pojasnio, ako nemaš ništa za što si spreman umrijeti, nemaš ni ništa za što se isplati živjeti. 

Nakon svete mise, uputili smo se u crkvenu dvoranu gdje je slavlje nastavljeno programom naše najmlađe kolo grupe. Pod vještim vodstvom njihove učiteljice, gospođe Katarine Tuškan, brzo su zagrijali srca svojih majki i svih prisutnih svojim spretnim koracima. Slijedila je srednja grupa koju su pripremile učiteljice, gospođe Melanie Projić i Ann Mary Bartolović. I kada su se susreli talenti tih vrijednih učiteljica i njihovih mladih plesača, rezultat je bio skladan, divan ples koji nas je još jednom uvjerio da je budučnost našeg folklora i kulture u dobrim rukama. Lijepo iznenađenje bili su i naši mladi tamburaši čiji napredak je vrlo očigledan iz godine u godinu. Za to su, naravno uz predan rad njih samih, najviše zaslužni njihovi učitelji Ann Marie Domšić i Frank Pavičić. Ovaj prvi dio programa završio je zavidnim nastupom klapa Fritule i Kartolina, pod vodstvom gospođe Višnje Tijardović.

Program smo nastavili nakon ukusnog ručka na kojemu i ovoga puta možemo zahvaliti našim vrsnim kuharicama i vrijednim poslužiteljima. Slijedila su najmlađa djeca hrvatske škole, razred sestre Matije. Naši najmanji  su na samom početku kroz svoju recitaciju sve prisutne zamolili za finu tišinu jer imali su jako važnu obavjest. I poslušali smo ih; odjednom nasta toliki mir kao da je dvorana prazna. Cijela dvorana je otvorila uši da čuju što to oni imaju tako važno za reči. A poruka svakog djeteta tako je jasna, predivna i jednostavna, tj. poklonjena - izgovorena s puno ljubavi, a bila je: MAMA SRETAN TI MAJČIN DAN.Nakon te važne poruke, nastupio je razred sestre Marije. Djeca su svoje iskrene molitve stavila na papir i molila su Majku Božju, na svoj dječji način, da im Marija Majka blagoslovi i čuva mamu  te su na kraju izmolili deseticu krunice za svoje najdraže mame. Program je završio nastupom najstarijeg razreda koji su izveli kratki skeč pod nazivom „Mamina Zona“. „Mamina Zona“ je mjesto gdje se umorne majke mogu opustiti i ne brinuti o ničemu, a kada se vrate iz tog čarobnog mjesta, njihove obitelji shvačaju koliko im one stvarno znače u svakodnevnom životu. Na taj način, djeca su pokazala svojim mamama da su svjesna njihovih svakodnevnih žrtava i izrazila svoju duboku zahvalnost. Poduprijela su djeca to i pjesmom „Što je sreća?“ kojom su jasno dala svima do znanja da je za njih največa sreća što se, zahvaljujući mamama, svako jutro probude nasmijana. 

I završnu riječ je opet imao pater Ike koji se je ovoga puta obratio svima moleči hrvate u dijaspori da se ne izgube. Mislio je pri tome da čuvaju i njeguju svoju bogatu povijest, vjeru i kulturu jer, bez obzira da li je razlog imigracije politički, ekonomski ili neki drugi, nikada ne smijemo zaboraviti da nismo došli ovdje siromasi već bogataši, da obogatimo ovu zemlju svojom kulturom.

 

Snježana Prša

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann