Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Susret hrvatske katoličke mladeži -  Gospić, svibanj 2024.

Susret hrvatske katoličke mladeži -  Gospić, svibanj 2024.

Kako bi se radovali za svoje mladosti (usp. Prop 11,9) put nas je odveo u Gospićko-senjsku biskupiju na dvanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM). Susret je održan 4. svibnja 2024. godine u Gospiću u prisustvu od oko 10.000 mladih iz cijele naše domovine. 

Susret je započeo predstavljanjem redovničkih zajednica, uz prisutnost laičkih zajednica i udruga na trgu Stjepana Radića, gdje su mladi mogli pristupiti štandovima i saznati što je to duhovni poziv, čuti o čudesnim putevima kojima je Gospodin pozvao mnoge da „ribare” na Njegovoj barci morem ovoga života dovodeći druge ljude k Njemu te čuti i svjedočanstva vjernika laika. Blago naše hrvatske Crkve, koje se očitovalo u mnoštvu različitih Redova prisutnih na jednom mjestu, ispunilo nam je srca zahvalnošću Bogu za svećenike, redovnike i redovnice po kojima je On živ među nama, po kojima nam daruje sebe i svoju Riječ. Vjera naših mladih koji nastoje slijediti Krista u ovom zahtjevnom vremenu potakla nas je na ustrajnu molitvu da prepoznaju i ostvare svoj poziv. Ljepota zajedništva svih prisutnih, ponovno je otkrila tu vrijednost koja krasi naš hrvatski narod.

Središte susreta odvijalo se na stadionu Balinovac. Želeći uputiti zahvalu Bogu, krunicom smo zazvali Majku Mariju, Onu koja je iskusila najveću radost tijekom svoje mladosti - rođenje našega Spasitelja Isusa Krista. Svetu misu, uz prisutnost zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, apostolskog nuncija Giorgia Lingue i drugih prisutnih, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, a homiliju je održao šibenski biskup Tomislav Rogić. Ohrabrio nas je, da iako će biti mnogo tamnih dana (usp. Prop 11,8), uvijek se treba radovati životu, svakom novom danu, novom susretu i slijediti svoj put - ostvariti svoj poziv. Nakon svete mise, obradovala nas je i vijest kako će se idući susret održati u Požegi.

Koncertom Božje pobjede na trgu Stjepana Radića, gdje smo slavili Gospodina zbog svih Njegovih djela i milosti koje nam je udijelio, završili smo ovogodišnje lijepo druženje.

Irena Čemerika, kandidatica

 

Fotografije: Dubrovačka biskupija i Sestre franjevke

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

Sveti Antun Padovanski