Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Ulazak u novicijat i postulaturu

Ulazak u novicijat i postulaturu

U nedjelju, 23. lipnja 2024. godine u kući matici u Dubrovniku na Dančama, prožeto sestrinskom radošću, svečano je održano primanje u novicijat postulantice Mariete Prolete i ulazak kandidatica: Ane Dujić, Nikoline Ševo, Sanje Maglice i Irene Čemerika u postulaturu.

Procesijom s križem i ulaznom pjesmom posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji u samostanskoj crkvi Svete Marije od milosti započeo je obred. Časna majka s. Darija Jovanović uputila je pozdrav budućoj novakinji, postulanticama, odgajateljicama i svim nazočnim sestrama. Svečanost je započela večernjom molitvom uoči slavlja rođenja svetog Ivana Krstitelja – onog koji je u potpunosti ostvario svoje poslanje za koje je bio predodređen od Presvetog Trojstva.

Sveti Ivan Krstitelj, koji je od rođenja „pripravljao put Gospodinu“ propovijedajući i žrtvujući se u pustinji, stavljen je kao primjer svetosti pred novakinju Marietu da i ona odvažno zakorači u ovu „godinu kušnje“ koja će joj biti priprava za njezin redovnički život i ispunjenje njezinog poslanja. Marieta je pred časnom majkom s. Darijom i svim nazočnim sestrama uputila svoju molbu za pristupanje redovničkoj obitelji i želju da ju zajednica nauči što savršenijem služenju Gospodinu.

Pred Marietu je od samog ulaska u zajednicu stavljen i primjer svetog Franje. Čitav njegov život bio je prožet znakom križa. Sveti Franjo je preko bolesti i trpljenja, koje je radosno podnosio, okusio dubinu Božje ljubavi, ali i bol koju je Gospodin podnio za nas žrtvujući se na križu. S. Darija je tako Marieti predala Franjin križ (tau) da je podsjeća na Božju ljubav prema njoj i posebnu Božju prisutnost u ovom vremenu intenzivnijeg duhovnog hoda. Svijeću koju je Marieta položila na oltar, kao simbol uskrsnog Krista, svijetlo je koje će ona donositi drugim ljudima u ime zajednice Sestra franjevki od Bezgrešnog začeća.

Kandidatice Ana, Nikolina, Sanja i Irena bile su primljene u postulaturu te su u ime cijele zajednice uputile molitve Gospodinu kojima su izrazile zahvalnost za primljene milosti i tražile duhovnu snagu za nastavak njihovog puta i puta cijele zajednice.

Ovi događaji velika su radost ne samo za ovu zajednicu, već i za cijelu Crkvu, jer su živi dokaz da Gospodin i danas poziva i hrabri mlade duše da posvete život Njemu i radu za Njegovo kraljevstvo na zemlji.

 

Ana Dujić i Irena Čemerika

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann