Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Uskrsna čestitka Časne Majke

Uskrsna čestitka Časne Majke

Uskrs 2017.

Drage sestre,
dvojica učenika, odlazeći iz Jeruzalema prema Emausu „razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo“. Pokušavaju razumjeti zaokupljeni svime što su doživjeli i u toj svojoj zaokupljenosti ne prepoznaju Isusa koji im se približio. Dobro upućeni u sve, čude se njegovoj neupućenosti. U svoje znanje, vlastitu interpretaciju Pisma i događanja polagali su veliku nadu. Sada su snuždeni, razočarani. Njihove se nade nisu ostvarile...

Nisu li ova dvojica učenika na putu u Emaus slika našeg odgovora na krize. Isusova smrt je zasigurno bila iznimna kriza za zajednicu apostola. Dvojica odustaju ali Uskrsli ih ne napušta. Ide s njima, tumači, dovodi ih do spoznaje i „prepoznavanja“ Istine. Kori ih zbog nepoučljivosti i tvrdoće srca jer razočaranje dolazi iz pouzdanja u sebe i iz „tvrdoće srca“ za njegovu riječ.

„Mi smo se nadali“, vele oni, a s njima i mi toliko puta i nesvjesno očitujemo svoje beznađe riječima, gestama, načinom života... To pokazuje kako je slaba naša ljudska nada. Beznađe Isusovih učenika kao i naše danas, plod je slabe vjere. Iz slabe vjere ne može se roditi jaka nada.

Učenici ne vide ništa drugo osim križa, patnje i smrti. Navještaj uskrsnuća, u tim trenutcima, ne daje im nikakvu utjehu. Kada gledamo samo patnju i križ i zaustavljamo se na tome, ne možemo se otvoriti većoj stvarnosti, većoj Božjoj ponudi. Samo vjera može dovesti do prepoznavanja.  

Zato, drage sestre, i mi, srca preobraženih radošću uskrsnuća, hitajmo dijeliti ono što smo primile: neizmjernu blizinu Uskrsloga koja hrani, svjedoči, tumači i ispunja nadom. Nadom uskrsnuća koja je sposobna preobražavati živote i svijet. Uskrs se prije svega tiče nas živih, a tek onda usnulih u Gospodinu. Mi trebamo uskrsnuti sada, za života, danas!

Neka nas sve zahvati novost života koja je plod križa i uskrsnuća Gospodinova. I neka nam on bude vrelo snage da se obnavljamo iz dana u dan, (2 Kor 4,16) kako bismo uistinu upoznale Ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovale joj (1 Iv 4,16). Molimo jedna za drugu da ta ljubav, oslobođena svake gorčine i straha ne prestane u sebi podržavati želju za nesebičnim darivanjem. Svjetlo i blagoslov toga iskustva ponesimo jedna drugoj i čestitajmo Uskrs s ponosom i radosno.

Mir i blagoslov Uskrsloga Krista neka bude sa svima vama, našim suradnicima, prijateljima i dobročiniteljima naše Družbe.

Vaša s. Ružica  

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI