Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Susret sa mladima iz Veljaka

Susret sa mladima iz Veljaka

Na poziv župnika fra Valentina Vukoje, naše sestre sa Danača su 4. ožujka posjetile župu sv. Ilije Proroka u Veljacima.

Popodnevni susret sa framašima i krizmanicima, njih pedesetak, vodile su s. Emilija i s. Finka. Na susretu je bila nazočna i naša kandidatica Petra Mlinarević.

Prvi dio susreta protekao je u vrlo ugodnom druženju i međusobnom upoznavanju. Sestre su najprije, na mladima zanimljiv način, predstavile Zajednicu. Nakon toga su potaknule mlade da se i oni na kreativan način predstave sestrama i jedni drugima. Mladi su vrlo lijepo reagirali na ovaj način upoznavanja i stvorila se lijepa ugodna atmosfera za međusobnu komunikaciju i kasnije ozbiljniji rad.

I tijekom pauze došla je do izražaja susretljivost župnika i mladih koji su svojim pitanjima i svojom spremnošću za suradnju ugodno iznenadili sestre.

U drugom dijelu  susreta na temu: Lice tvoje , Gospodine ja tražim, s. Finka je govorila mladima o čežnji za blizinom koju svaki čovjek u sebi nosi, bez obzira koliko je toga svjestan ili nije.

Tu čežnju čovjek želi i pokušava ostvariti na različite načine. Uz kratke video uratke: Stolica grijeha i put iskušenja, mladi su potaknuti na razmišljanje i pitanja koji su to prividi koji nam često zamagljuju pogled i jasnoću puta kojim smo krenuli.

Vrijeme korizme je vrijeme zagledanosti, ali ne u ravan ekran , mobitela, tableta , kompjutora televizije, nego vrijeme zagledanosti u Krista i to RASPETOGA, naglasila je s. Finka.

Ako zagooglamo malo po prostorima vlastitog srca, tamo nećemo pronaći emotikone, kao na ravnom ekranu.

Tamo ćemo susresti lica čiji nas osmjeh razoružava, ili pak lice na kojem je bol upisana u bore i na kojem suza klizi. Tko su ti ljudi? Kakav je moj odnos prema njima?  Prepoznajemo li Gospodina koji nas pohađa u prilikama i neprilikama života?...Čujemo li njegove riječi: Žedan sam! S tim pitanjima smo se uputili u crkvu.

Korizmeno, molitveno bdijenje  pred križem bilo je doista vrhunac ovog susreta.

Budući da su na pauzi mladi animirani za aktivnije sudjelovanje, oni  su, uz sestre  i čitali i osluškivali tekstove.

Pjevali su i laganom glazbom pratili pojedinačne pohode i poklon Križu, Licu pred kojim padaju sve maske.

Ovo je doista bio lijep i blagoslovljen susret.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI