Dječji vrtić svetog Franje

Ekološki program

Ekološki program

Naš nebeski zaštitnik, sveti Franjo, poznat je kao istaknuti primjer kršćanske brige za sve stvoreno. Zbog toga je naš cjelokupni program obogaćen i integriran ekološkim programom.

Cilj programa je ekološki osviješteno dijete, koje:

  • ima usvojena osnovna znanja o važnosti i načinu brige i čuvanja okoliša
  • ima usvojene navike ponašanja i vještine koje doprinose očuvanju prirode
  • imaju razvijene stavove i uvjerenja o potrebi očuvanja prirode
     

Temeljna obilježja rada su: poticajno okruženje u cilju odgoja za održivi razvoj kroz korištenje prirodnih materijala, razvijanje pozitivnog odnosa prema biljnom i životinjskom svijetu, opažajno-praktične i istraživalačke aktivnosti – mali laboratorij, posjet Zavodu za bilje, naš povrtnjak, voćnjak, projektna metoda rada koja slijedi dječje interese.
 

Sveti Franjo – zaštitnik ekologije

Papa Ivan Pavao II. je 1979. godine sv. Franju Asiškog proglasio „nebeskim svecem zaštitnikom  onih koji promiču zaštitu okoliša“.

Njegovo duboko razumijevanje ljepote i dobrote svega stvorenog ispunjava ga još snažnijom  ljubavlju i zahvalnošću prema Bogu, izvoru blagoslova i punine.

Franjo je iskusio Božju prisutnost u stvorenom.

 Upravo je u Pjesmi stvorova sadržan najbolji izraz Franjinog vlastitog odnosa sa stvorenim. Jedna od najizraženijih značajki jest obraćanje elementima stvorenog kao „braći“ i „sestrama“, pri čemu se otkriva koliko duboku povezanost Franjo osjeća prema svemu stvorenome. On se divi suncu, gleda prema zvijezdama, pleše sa zrakom, približava se ognju, miluje zemlju. Stvoreno ima istinsku vrijednost budući da dolazi od Boga, a ne zato jer ima materijalnu ili instrumentalnu vrijednost za ljude.

Franjo nam je pokazao put kontemplativnog djelovanja. Snažnim molitvama hvata se u koštac s patnjom marginaliziranih, poput gubavaca, i odlučuje se na djelovanje kroz milosrđe.

Franjina vizija i život i dalje njeguju vječnu ekološku mudrost: da ljudska bića, kao pojedinci i kao zajednica, mogu kvalitetno živjeti u bratskim odnosima jedni s drugima i sa zemljom. Ako se pravilno protumači, njegovo duhovno-ekološko svjedočenje može ujediniti sve ljude dobre volje da zajedno sudjeluju u širim naporima usmjerenim ka stvaranju održivog društva (odzivajući se na „vapaj siromašnih“) i stabilnog eko-sustava (odazivajući se na „vapaj zemlje“).

Galerija slika:

  Programi vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK