Dječji vrtić svetog Franje

50 godina samostana i dječjeg vrtića sv. Franje

50 godina samostana i dječjeg vrtića sv. Franje

Zlatni jubilej samostana i dječjega vrtića Sv. Franje

U nedjelju 1. listopada 2017. proslavile smo 50. obljetnicu našeg samostana i dječjega vrtića (DV) sv. Franje (1967. – 2017.) u Zagrebu.

Svečanu sv. misu zahvalnicu u župnoj crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina na Jordanovcu predvodio je umirovljeni pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić uz koncelebraciju fra Jure Šarčevića, predsjednika Hrvatske redovničke konferencije, Damira Ocvirka, župnika župe sv. Josipa na Trešnjevci, koji je kao dijete pohađao DV sv. Franje te desetak svećenika. Euharistijsko slavlje uzveličao je Zbor sestara sa suradnicama uz orguljsku pratnju dr. Darka Kristovića. Brojne okupljene vjernike na početku euharistije pozdravio je domaći župnik o. Blaženko Nikolić spomenuvši djelotvornu, samozatajnu i radosnu prisutnost sestara na području župe.

U propovijedi je mons. Pozaić prenio čestitke i pozdrave zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića prigodom zlatnoga jubileja „izuzetno važne, dragocjene i ugledne ustanove“ – samostana i DV-a sv. Franje. Prisjećajući se samoga početka, istaknuo je da je bio skroman poput male „betlehemske špilje“, a u njoj samostan i dječji vrtić. Ta „betlehemska špiljica izrasla je u lijepu nazaretsku kućicu“, koja se napunila i postala kao velika sveta nazaretska obitelj puna pjesme i igre, molitve i odgoja, rada i rasta u istini i ljubavi evanđelja, u prijateljstvu s Isusom, Marijom i Josipom, u poštivanju dostojanstva svake osobe stvorene na sliku Božju i tako sve do danas. Dragocjeno je vrijeme proživljeno u vrtiću s časnim sestrama, tu se stekne ljubav prema Crkvi i Isusu za cijeli život, podsjetio je biskup te napomenuo da takve vrtiće treba čuvati i podržavati.

Na završetku mise u ime spriječene vrhovne poglavarice s. Ružice Barić nazočnima se obratila njezina zamjenica s. Darija Jovanović koja je izrazila radost zbog zlatnoga jubileja djelovanja sestara, „zlatnoga dara milosti rada s malenima u vrtiću sv. Franje. Providnost je htjela da prije pola stoljeća Sestre Franjevke iz Dubrovnika dođu u Zagreb i svojom nazočnošću svjedoče Božju ljubav u ovom gradu“.

Euharistijskom slavlju je prethodila svečana akademija (u 17 sati) u ispunjenoj dvorani „Antuna Bauera“ na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Jordanovcu. Povijest samostana predstavila je samostanska poglavarica s. Katica Dabo, a povijest dječjega vrtića ravnateljica s. Kornelija Zorić. O vremenu bezbrižnosti i sigurnosti provedenom uz sestre za boravka u DV-u sv. Franje svjedočili su svećenik Damir Ocvirk, prof. Anka Lozančić, Bernard Gršić i Zrinka Skelin. Svečanost su upotpunili Zbor sestara sa suradnicama, uz glasovirsku pratnju Ivana Šimunca, djeca DV-a sv. Franje kao mali pjevači i balerine, Monika Krijan (harfa), te sestre Leko, Dolores (sopran) i Magdalena (glasovir). Kroz program su vodili Vida Runje i Dario Brigić.

Svi koji su sudjelovali u akademiji kao i u proslavi u cjelini povezani su s našim vrtićem na različite načine i to je dalo posebno lijepi pečat svemu. U dvorani, a poslije u crkvi osjećalo se radosno i prisno ozračje.

U prigodi zlatnoga jubileja objavljena je slikovnica „Pjesma stvorenja – Hvaljen budi, Gospodine moj!“, podijeljena na završetku akademije, čije je stihove ispisala Brankica Blažević, a ilustracije su izradila djeca našeg vrtića sv. Franje. 

Proslavu smo započeli u subotu 30. rujna euharistijskim slavljem koje je u našoj samostanskoj kapeli Bezgrješnog začeća BDM predvodio vlč. Damir Ocvirk, župnik župe Sv. Josipa na Trešnjevci. Naglasio je veliku važnost vjerskih dječjih vrtića koji djetetu pristupaju cjelovito (duh, duša, tijelo) i žele pomoći roditeljima da sačuvaju njegovu dušu te zahvalio Bogu za vrtić sv. Franje u kojem je i sam bio kao dijete prije 30-ak godina. Slijedilo je euharistijsko klanjanje, nakon kojega se radosno zajedništvo i druženje nastavilo uz domjenak u prostoru našeg samostana.

 

Galerija slika:

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK