Dječji vrtić svetog Franje

Korizmena duhovna obnova za roditelje

Korizmena duhovna obnova za roditelje

Dana 26. veljače u 17:30, usprkos lošim vremenskim uvjetima, jedan dio roditelja iz našega vrtića okupio se na duhovnu obnovu  koju je vodio vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa na Trešnjevci.

„Vrijeme korizme koje živimo je vrijeme očišćenja srca. Što znači očišćenje srca, može nam pomoći prorok Joel koji pred nas stavlja bitna Božja svojstva da bismo mogli razumjeti kakav je naš Bog. 'Sada, govori Gospodin, vratite se meni svim srcem svojim posteć, plačuć i kukajuć. Razderite srca, a ne halje svoje!  Vratite se Jahvi, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali…' Jl 2,13 Svaka duhovna obnova, svaka molitva napose slavljenje svete mise, je naš povratak Bogu. Bog je taj koji uvijek ide prvi u susret. Naše obraćenje, naš povratak Ocu, nije ništa drugo nego zauzimanje Božjega Duha u nama da bismo mi došli njemu. To što ste vi došli ovdje, rekao je vlč. Damir, djelo je vaše suradnje s unutarnjima poticajima duha. Bog je konkretan u svojoj ljubavi prema nama.  Prorok  govori o pet važnih osobina Boga. One osobine koje prepoznajemo kod žena u Bogu su savršene i one koje prepoznajemo kod muškarca u Bogu su savršene.  Bog u svakom trenutku prepoznaje ono što nam je potrebno, kao brižljiva majka koja u svakom trenutku prepoznaje što je potrebno djeci. Bog nam daje uvijek priliku da možemo živjeti njegovo milosrđe. On nam često gleda kroz prste, jer zna da smo nesavršena bića. Često odabiremo put nepovjerenja u Boga. Više se povjeravamo vlastitim snagama, umovanju, zanimanju, novcu nego se povjeravamo Božjem vodstvu. Božji poziv nije djelomičan, samo kroz 40 dana, nego „vratite se k meni svim srcem“, unatoč padovima, poteškoćama i sumnjama, budite moji. Na to nas Bog poziva. Koja su to naša nutarnja nagnuća koja nam ne dozvoljavanju da se svim srcem vratimo Bogu, svatko u svom zvanju i staležu.
Obraćenje je zahtjevan posao jer od nas iziskuje velike duhovne napore. Duhovni pisci kažu: ako si uspio ukrotiti svoje tijelo pobijedio si cijeli svijet. Misli se na sva ona nagnuća koja nas često vode na krivi put. Kad Gospodinu predaš sve i Bog ti daje sve. Ne bojmo se dublje zagaziti. U plićaku nam je sve poznato, toplija voda, vidimo dno. U dubinama smo prepušteni i ovisni o Bog i ne možemo mi  kontrolirati.
Obraćenje je spasonosno i blagoslovljeno, daje nam unutarnji mir i onu povezanost s Bogom koju on želi da imamo s njim. Kad pitamo dijete koliko voliš mamu i tatu ono raširi ruke i kaže ovoliko. I Isusove raširene ruke na križu govore upravo to: Volim te beskonačno, bez kraja. Bog se nije bojao potpuno za nas predati. Pa ne bojmo se ni mi Bogu predati sve“, potaknuo je vlč. Damir.

Nakon zajedničkog razmišljanja susret je nastavljan molitvom pred Presvetim Sakramentom.
Nakon molitve, u prostoru samostana, nastavilo se druženje uz kolačiće i čaj.  

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK