Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Apostolski nuncij Giorgio Lingua u Dubrovniku

Apostolski nuncij Giorgio Lingua u Dubrovniku

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua boravio je u Dubrovniku 18. i 19. srpnja 2020. u neslužbenom posjetu Dubrovačkoj biskupiji.

U subotu 18. srpnja 2020. nuncij Lingua je predslavio sv. misu i blagoslovio obnovljenu staru župnu crkvu sv. Mihajla u Lapadu i s njom povezanu staru župnu kuću u kojoj je blagopokojni biskup Mato Vodopić napisao svoju pripovijest „Tužna Jele“.

U nedjelju, 19. srpnja u dubrovačkoj katedrali nuncij je predvodio svečano euharistijsko slavlje u 10 sati, a na misi je propovijedao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U ime Dubrovačke biskupije i Gradske župe biskup Mate Uzinić je u katedrali pozdravio apostolskog nuncija kao i novog tajnika apostolske nuncijature u RH vlč. Alfreda Rayana D'Souza, kojemu je ovo prvi posjet nekom mjestu u Hrvatskoj, zatim svećenike, redovnice i sve vjernike koji su se okupili na misnom slavlju kao i one koji su, zbog situacije s Covidom-19, sudjelovali duhovno na misi u izravnom prijenosu preko mrežnih stranica Dubrovačke biskupije i Libertas televizije, te za ovu prigodu i Laudato televizije i Hrvatskog katoličkog radija.

Na pontifikalnom misnom slavlju koncelebrirali su generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, katedralni župnik don Marin Lučić, lapadski župnik don Robert Čibarić, rektor Sjemeništa i ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića don Josip Lebo, a u asistenciji je bio đakon don Tomislav Sikavica.

Izražavajući radost zbog slavljenja mise s vjerničkom zajednicom u dubrovačkoj katedrali nuncij Lingua je kazao kako je bilo predviđeno da dođe u posjet Dubrovniku još u ožujku, za svetkovinu sv. Josipa, no zbog pandemije je bio spriječen. Zahvalio je u ime Svetoga Oca svima koji mole za papu te kao njegov svojevrsni glasnogovornik zamolio vjernike da to ustrajno čine što i papa Franjo na kraju svih svojih obraćanja naglašava. U blagoslov na kraju mise Nuncij je uključio i sve one koji su na misi duhovno sudjelovali putem izravnog prijenosa na radiju i televizijama.

Na misi je sudjelovala vrhovna poglavarica naše Družbe s. Darija Jovanović s nekoliko sestara. Nakon mise kratko smo pozdravile apostolskog nuncija i njegovu pratnju zadržavši se s njima u srdačnom razgovoru.

s. Katica Dabo

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Gdje strah Gospodnji čuva svoj stan (usp. Luka 11,21) ondje neprijatelj ne može naći gdje će ući.

Sv. Franjo, Opomene, XXVII.