Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Blagdan Gospe Lurdske i blagoslov “Betanije II” u Čapljini

Blagdan Gospe Lurdske i blagoslov  “Betanije II” u Čapljini

Na blagdan Gospe Lurdske, 11.veljače  2019. godine u Čapljini je blagoslovljen Dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem "Betanija II".  

Misu je predvodio biskup msgr. Ratko Perić uz koncelebraciju više svećenika, među kojima su bili i ravnatelj Caritasa mostarskih biskupija don Ante Komadina, ravnatelj Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BK msgr. Tomo Knežević te ravnatelj Caritasa Banja Luka Miljenko Aničić.
Djeca Caritasova Dječjeg vrtića „Sveti Josip“, svojim pjevanjem pod vodstvom s. Nevenke Tadić, uzveličali su ovo slavlje.
Štićenici postojećeg doma Betanija su zajedno sa svojim njegovateljicama uputili molitve vjernika.
Otvaranju i blagoslovu doma  „Betanija II“ nazočile su i časna majka s. Ružica Barić iz Dubrovnika i s. Alfonsa Njavro iz Stona.

O blagdanu Gospe Lurdske, biskup Ratko je u svojoj propovijedi govorio o Mariji i njenoj ulozi u povijesti spasenja. Osvrnuo se na dogmu proglašenja Marijina bezgrješnog začeća koja je nadvisila vrijeme i povijest te pripada vječnosti. Otac Nebeski izabrao je majku koja će roditi njegova Sina na ovom svijetu. Odabir je pao na nazaretsku Djevicu koja je po njegovom srcu. Bog je želio da ona bude bez grijeha, da joj se svakoga trena možemo obratiti kako bi nas zagovarala kod svoga sina Isusa. U tom kontekstu biskup je istaknuo Mariju kao uzor i podsjetio na važnost djelovanja sestara koje vode mostarski Caritasov Dječji vrtić "Sveti Josip" i pripadaju redovničkoj zajednici Sestara franjevki od Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika. S. Darija i s. Nevenka, vode vrtić „Sveti Josip“ i u njemu, kako smo čuli i „pravu malu muzičku školu“, istaknuo je biskup, i zahvalio djeci i djelatnicima doma za pjev i radost koju su unijeli u ovo slavlje.

Spomenuti Dom "Betanija II" je izgrađen zbog povećanja potražnje za ovakvom vrstom skrbi.  Caritas hercegovačkih biskupija, nakon što je  izgrađen  Dom "Betanija I" , šest godina kasnije izgradio je u Čapljini i drugi dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem "Betanija II", koja će moći primiti 40 korisnika i imat će odjel za osobe s demencijom.
Iako svi radovi još nisu završeni, odlučeno je da se na Dan bolesnika blagoslovi i drugi dom. Sveta misa slavljena je u Pastoralnom centru.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI