Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Proslava Gospe od Danača - Život sazdan od susreta

Proslava Gospe od Danača - Život sazdan od susreta

U nedjelju, 21. listopada na Dančama je proslavljen blagdan Gospa od Danača. Svečano misno slavlje u popodnevnim satima predvodio je dominikanac fra Nikola Leopold Noso, uz koncelebraciju i prisutnost petorice svećenika.

Gospa od milosti je i ove godine već od ranog jutra dozivala svoju djecu iz Grada. Na jutarnjoj sv. Misi u crkvi se okupio značajan broj vjernika.
Popodnevnoj, svečanoj sv. Misi prethodio je kratki pljusak. No, on nije obeshrabrio one koji su naumili doći. Vjerujemo da su ga prepoznali kao kišu blagoslovnu, jer su svojoom prisutnošću ispunili i crkvu i samostanski prostor. 

Fra Nikola je već na početku propovijedi naglasio važnost susretanja od kojih je, kako kaže, satkan naš život. Marija čiji blagdan slavimo, hita u pohod svojoj rođakinji Elizabeti. Ona je primjer kako susreti mogu biti prožeti radošću Duha svetoga i ispunjeni nevinošću, čistoćom, otvorenošću i jednostavnošću. Takvi susreti i za nas bivaju prilika da svojom dušom veličamo Gospodina. Marija Elizabeti nije samo došla pomoći u poslu, ona je u dom Zaharije i Elizabete  donijela Isusa, istinsku milost i radost. 

I ovdje na Dančama su se događali milosni i dragocjeni susreti. Pobožne djevojke okuženima nisu samo služile, nego su im svojom prisutnošću svjedočile da ih Gospodin nije zaboravio. Njegova ljubav uvijek pronalazi put do onih koji su potrebni. I kad je lazaret premješten na drugi kraj grada, pobožne i skromne "dumnice" sv. Franje, poput Marije  su svojim pohodom u kuće bolesnih donosile milost i radost. Nihove nasljednice, sestre sa Danača, na različite načine to i danas čine, podsjetio je fra Nikola. No, ovo nije samo priča o sestrama. I mi smo pozvani to činiti. Praćeni moćnim zagovorom dančarske Gospe od milosti i potpomognuti njihovim molitvama i mi krenimo u susret najpotrebnijima.

Na kraju misnog slavlja svi prisutni su, predvođeni svećenicima, zajedno molili posvetnu molitvu Gospi od Danača.
Radost susretanja nastavila se i nakon misnog slavlja u samostanskom dvorištu i u blagovaonici.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI