Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

IX vrhovni izborni kapitul Družbe

IX vrhovni izborni kapitul Družbe

Prvi, izborni dio IX. redovitog Vrhovnog kapitula naše Družbe održan je od 5. - 9. ožujka  u Dubrovniku, na Dančama.  

U petak 8. ožujka izabrana je nova Vrhovna uprava Družbe. Za Vrhovnu poglavaricu izabrana je s. Darija Jovanović, prva savjetnica i zamjenica vrhovne glavarice je s. Anica Cikojević, druga savjetnica je s. Finka Zrinušić, treća savjetnica je s. Kornelija Zorić, četvrta savjetnica je s. Emilija Jasak, tajnica je s. Katica Dabo, ekonoma je s. Anica Cikojević.

Svečano otvorenje kapitula započelo je zazivom Duha Svetoga u samostanskoj crkvi, odakle su sestre koje sudjeluju na kapitulu u procesiji krenule do kapitularne dvorane.
Kapitul je, uz pozdravni govor, otvorila vrhovna poglavarica s. Ružica Barić. 

Zahvalivši sestrama na odazivu i susretu naglasila je: „Vrhovni kapitul Družbe je ključni trenutak u hodu Družbe. Slavlje Vrhovnog Kapitula je dragocjena prilika za promišljanje o trenutnom stanju naše Družbe i njezinom poslanju u ovom kompleksnom povijesnom trenutku. To je vrijeme u kojem nam Gospodin daje milost živjeti bogato iskustvo franjevačke duhovnosti, zajedništva cijele Družbe i obnovljenog misionarskog poleta. Imamo milost iščitavati svoju povijest i produbljivati identitet Družbe, kako bismo prepoznale najprikladnije načine oživotvorenja karizme u sadašnjosti kao i prioritete našeg redovničkog posvećenja.“

Tema kapitula: „Donositi plodove dostojne obraćenja i odražavati milosrdno lice Očevo“ oslonjena na biblijski tekst: „Ostanite u mojoj ljubavi.“ (Iv 15,9), bila je središnji dio duhovne obnove na početku kapitula, koju je vodio fra Đuro Hontić, konventualac iz Pule.

Isus nam cijelim svojim životom govori o Očevoj ljubavi i poziva nas da u toj ljubavi ostanemo naglasio je fra Đuro. „Gospodinov govor o ljubavi na Posljednjoj večeri je zahtjevan, ali nije uvjetovan. On  svojim učenicima dvaput kaže: “Ako”. Ako budu čuvali njegove zapovijedi, ostat će u njegovoj ljubavi (Iv 15,10). Ako čine što im zapovijeda, onda su mu prijatelji (15,14). Jasni su to zahtjevi koji traže naše cjelovito zauzimanje, ali i opet je sam Gospodin Učitelj, koji daje dobar primjer. On je čuvao zapovijedi Oca svojega i ostaje u ljubavi Očevoj. Samo onaj tko ostaje u ljubavi, taj donosi mnogo roda. „

Euharistijsko slavlje u subotu 9. ožujka u našoj crkvi Svete Marije na Dančama predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je poželio Božji blagoslov novoj upravi uz zahvalu dosadašnjoj.

Kad govorimo o poslanju, kršćanskom ili poslanju duhovnih osoba, u ovoj situaciji o službi i poslanju upravljanja u redovničkoj zajednici, važno je naglasiti da  u središte nikada ne smijemo stavljati sebe, nego Boga i bližnje, naglasio je biskup Mate. Što će se tada dogoditi?, upitao je  i nastavio: Izaija u prvom čitanju kaže da će tada tvoja 'svjetlost zasjati u tmini, i tama će tvoja kao podne postati, Gospodin će te vodit bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima'. Biskup je u sintagmi o sušnim krajevima prepoznao nedostatak svećeničkih i redovničkih zvanja općenito, te istaknuo da ako se promjeni stil, ako se zaista Krista i bližnje stavi u središte, bez želje da se vlada, to će omogućiti da se ukloni ta suša a Gospodin će okrijepiti 'kosti tvoje, i bit ćeš kao vrt zaljeven'“.

Također je napomenuo važnost onoga o čemu papa Franjo govori, a to je „da ne budemo autoreferencijalni“, nego da u središte uvijek stavljamo druge jer tad je moguća nova snaga i novi procvat. „Djeca će tvoja gradit na starim razvalinama, podizati na temeljima drevnim“, citirao je biskup Izaiju te nas podsjetio i na ono franjevačko oduševljenje i posebnost sestara na Dančama koja je uvijek privlačila.

Odnos s Gospodinom je temelj svega toga, bez njega se ništa ne može, zaključio je biskup i istaknuo riječi sv. Ireneja: „Njegov primjer je nadahnuće, ali njegova milost koju nam daje po Duhu Svetom je jedina snaga“

U subotu 9. ožujka sestre su odredile smjernice za pripremu radnih materijala i rad drugog dijela kapitula  početkom srpnja.

Ovaj, prvi, izborni  dio kapitula zaključen je završnim govor nove časne majke s. Darije Jovanović.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI