Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Blagoslov obnovljene crkve na Dančama

Blagoslov obnovljene crkve na Dančama

Crkva sv. Marije na Dančama u Dubrovniku ponovno je u liturgijskoj uporabi nakon godinu i pol dana obnove, a obred blagoslova crkve na zahvalnom euharistijskom slavlju u utorak, 17. svibnja predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Veliki je to trenutak prije svega za nas sestre koje živimo u samostanu sv. Marije na Dančama, ali i sve ostale sestre koje su posebnom ljubavlju vezane za svoj matični samostan i crkvu na Dančama.

Ono što crkve, crkvice, kapele na neki način određuje je to prepoznajemo li ih mi kao hram Gospodnji u kojem naše srce upućuje molitve Gospodinu, rekao je u propovijedi biskup Glasnović te je nadalje govorio o crkvi kao građevini i Crkvi kao zajednici. Kazao je i kako Gospodin okuplja zajednicu koju čine nesavršeni ljudi, a mi često želimo savršenu Crkvu.

Tumačeći evanđeosku ulomak biskup je naglasio kako je Krist mir naš te da sile zla ovoga svijeta nemaju moći nad Isusom, a time ne trebaju imati ni nad njegovim učenicima. „Radujmo se miru kojeg Isus daje, ljubav mijenja sve, a strahove treba smjestiti gdje im je mjesto – u neograničenu ljubav Božju koju ima prema svakom od nas“, poručio je.

Na misi su koncelebrirali fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće, župni upravitelj don Marin Lučić, župnik iz Rožata fra Josip Sopta i p. Vinko Maslać, superior rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku.

Na kraju mise prigodne riječi uputile su vrhovna poglavarica Družbe s. Darija Jovanović i arhitektica Sandra Brajković.

„Okupili smo se danas u ovoj starodrevnoj crkvi Gospe od Danača, izvorno nazvanoj 'Sveta Marija od milosti', kako bi u zahvalnosti, ponajprije Bogu, radosno proslavili završnu fazu njezine obnove, iako svi radovi nisu još do kraja završeni“, kazala je u svom obraćanju vrhovna poglavarica s. Darija Jovanović. Podsjetila je na neke detalje iz bogate povijesti crkve kroz natpise na dvije kamene ploče na zidovima crkve, a koje govore o posveti svetišta Gospi i odluci dubrovačkoga Senata iz 1457. godine o njegovu utemeljenju za groblje siromaha na državni trošak te o molitvenom smislu ovoga prostora.

„Ove dvije kamene ploče, dvije stvarnosti: patnju siromaha koji su ovdje umirali u doba kuge i sestre pokornice koje ovdje daruju svoj život Bogu i bližnjima, simbolično povezuje trijumfalni luk ispod kojega je oltar – simbol Krista i to je za nas, današnje sestre snažna poruka koja trajno nadahnjuje naš život i poslanje“, ustvrdila je vrhovna poglavarica. Spomenula je i dva umjetnička bisera koje sestre već stoljećima čuvaju u crkvi, Dobričevićev poliptih i Božidarevićev triptih, kako bi bili predani u nasljeđe budućim pokoljenjima.

Vrhovna poglavarica s. Darija Jovanović je zatim govorila o obnovi crkve koja je počela prije godinu i pol dana, te zahvalila svima koji su prepoznali važnost obnove crkve i svesrdno pomagali, svatko na svoj način. Prijavom na natječaj Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Družba je dobila veći dio sredstava za obnovu povijesne crkve, a tome su se priključili i brojni donatori među kojima su bile i crkvene i civilne institucije i pojedinci te im je časna majka s. Darija svima pojedinačno zahvalila.

Svi radovi su izvedeni pod nadležnošću Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a stanje umjetnina (poliptih L. Dobričevića i triptih N. Božidarevića) koje su cijelo vrijeme bile zaštićene u crkvi nadzirao je Hrvatski restauratorski zavod, odjel u Dubrovniku. Vrhovna poglavarica Družbe je posebice zahvalila Zehri Lanzibat, Boženi Popić Kurtela, Nadji Lučić sa suradnicima, Renati Anđus, prof. Denisu Vokiću te arhitektici Sandri Brajković koja je izradila projekt obnove i bila glavni nadzor. Projektanti i nadzori na obnovi bili su također: Đani Milina, Ivo Matković i Deni Popović.

Konzervatorsko restauratorske radove i građevinske radove izvela je firma KVINAR d. o. o iz Podstrane, Firma Shadow projekt elektro instalacije, firma Spegra radove konstruktivne sanacije te strojarske instalacije firma Deltron. Nove klupe je izradila stolarija LUKA iz Vinjana.

Svečanosti na Dančama uz sestre i uzvanike nazočili su izaslanik ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Arhitektica Sandra Brajković je govorila o tijeku obnove. Po obavljenoj desalinizaciji zidova i saniranju kapilarne vlage, u 2021. godini nastavljeni su radovi građevinske sanacije, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici. Usporedno s provedbom zaštitnih radova, na crkvi sv. Marije na Dančama izvedene su elektroinstalacije te instalacije grijanja i hlađenja, kao i elementi građevne stolarije, opreme interijera te drugi zanatski radovi. Također je obnovljena preslica i izvršena restauracija zvona na crkvi.

Ovom skromnom zahvalnom svečanošću obilježen je završetak većeg dijela obnove crkve sv. Marije na Dančama i njezino stavljanje u liturgijsku uporabu, a ostatak radova će se postupno realizirati.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann