Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Dobili smo novog biskupa i proslavili Festu sv. Vlaha

Dobili smo novog biskupa i proslavili Festu sv. Vlaha

Nakon godinu dana molitve i iščekivanja konačno smo dočekali novoga pastira naše Dubrovačke biskupije. S radošću smo primile vijest kada je, na blagdan Sv. Andrije, zaštitnika naše župe, objavljeno da je mons. Roko Glasnović, svećenik Šibenske biskupije postao dubrovački biskup.

U ovom vremenu obilježenom pandemijom, sveopćom nesigurnošću i strahom kada su doista „temelji uzljuljani“ kako kaže psalmista (ps. 11), samo ime našeg novog biskupa Roka je vrlo simbolično. A njegovo biskupsko geslo „Vjera, nada i ljubav“ nas sve poziva obnoviti vjeru u živoga Boga koji je ljubav, temelj naše nade, Prisutni koji nikada ne napušta svoj narod.

Radosno smo sudjelovale u svečanosti biskupskog ređenja koje je bilo je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u subotu 22. siječnja 2022. Glavni zareditelj biskupa Roka bio je njegov rođak, mostarski biskup mons. Petar Palić uz suzareditelje mons. Mata Uzinića, dosadašnjeg dubrovačkog biskupa, a sada riječkog nadbiskupa koadjutora i mons. Marina Barišića, splitskog nadbiskupa. Kao duhovni uvod u taj veliki i značajni događaj za našu Biskupiju bila je svečana pjevana Večernja u crkvi Male braće na vigiliju ređenja. Večernju je predvodio katedralni zbor iz Šibenika koji je skupa sa zborom Janjevaca iz Kistanja poslije Večernje održao prigodni koncert.

Vrlo brzo nakon biskupskog ređenja Dubrovnik je opet radosno slavio. U četvrtak 3. veljače proslavili smo „Dan ki dohodi jednom na godište“, blagdan našeg nebeskog zaštitnika, Festu Sv. Vlaha. Po starodrevnom običaju Festa sv. Vlaha se otvara na Svijećnicu popodne, nastavlja se Prvom večernjom u čast Svecu u katedrali i potom slijedi prigodni koncert katedralnog zbora. Na sam Blagdan, svečana je sv. misa u 10 sati i zatim procesija. Ove godine svečano misno slavlje predvodio je kardinal Blase J. Cupich, nadbiskup metropolit američke nadbiskupije Chicago, hrvatskih korijena. On je u svojoj propovijedi govorio o vrijednosti katoličke tradicije. „Naš zajednički dolazak na tisuću pedesetu (1050.) obljetnicu blagdana (Feste) sv. Vlaha daje nam mogućnost promisliti o vrijednosti Tradicije u našim životima kao Isusovih učenika“, misao je koja je usmjerila cijelu kardinalovu propovijed. „Tradicija nas ne povezuje samo s prošlošću. Ona nam također pomaže razumjeti sadašnjost te nas nadahnjuje za budućnost.“ rekao je kardinal Cupich. Nakon misnog slavlja uslijedila je tradicionalna procesija koja je unatoč epidemiološkim mjerama, ipak okupila veliki broj dubrovačkog puka.

Naš novi biskup mons. Roko Glasnović je kao svećenik Šibenske biskupije više puta sudjelovao na Festi Sv. Vlaha i sam je rekao da se u Dubrovniku osjeća kao kod kuće zbog svojih janjevačkih korijena. Providnost je htjela da ove godine po prvi puta kao dubrovački biskup predvodi jubilarnu 1050. Festu sv. Vlaha. U svojim govorima otkako je biskup više nas je puta potaknuo da nam ništa ne bude važnije od Krista i da zajedno ostvarimo svetost kao cilj svih naših djelovanja. Molimo sv. Vlaha, biskupa i mučenika da uistinu tako i bude, da svojim zagovorom prati našeg novog biskupa Roka kako bi snagom Duha Životvorca vodio povjereno mu stado u susret Kristu, jedinome Bogu, Spasitelju i Otkupitelju čovjeka.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Sjetite se tijekom dana što je češće moguće da ste u Božjoj prisutnosti. Razmotrite što on čini, a što vi činite. Shvatit ćete da vas njegove oči trajno gledaju pogledom punim neusporedive ljubavi.

Sv. Franjo Saleški