Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Prolazak broda AP Revelin pored Danača

Prolazak broda AP Revelin pored Danača

Na drugu nedjelju Došašće, 5. prosinca dan uoči blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, imale smo prilike doživjeti nešto što nismo doživjele već punih 13 godina. Naime, brod Revelin dubrovačkog brodara Atlantska plovidba na svom putu iz Rijeke prema Rusiji prošao je pored svoje matične luke Dubrovnik i tako pored naših Danača.

Sve smo bile uzbuđene te nedjelje kada su nas iz Atlantske plovidbe obavijestili da će njihov brod Revelin proći pored Grada i Danača. Ujedno smo bile zamoljene da na zvuk sirene s broda uzvratimo zvonjavom zvona s naše crkve. O, Bože, lijepog li i dragog zadatka u to oblačno i sivo popodne druge nedjelje Došašća!!

Dan je bio tmuran i kišovit, a more silovito i valovito. Međutim, kada smo na horizontu kod otočića Sv. Andrije ugledale brod kiša je prestala i mogle smo nesmetano iščekivati taj trenutak kada će se Revelin približiti Dančama. Sve je bilo spremno za pozdrav rukama, tj. mahanje bijelim ručnicima i za pozdrav zvonima s crkve naše Gospe od Danača. Simpatično je bilo vidjeti to uzbuđeno iščekivanje, jedna grupa sestara na terasi, a nekoliko njih kod zvona. S nama su brod čekali i novinari DuLista.

AP Revelin je počeo trubiti već u pola dančarske vale pozdravljajući Gospu od milosrđa, a malo iza toga započela su svoj pozdrav brodu i zvona Gospe od Danača, sve uz fijuk snažnog vjetra.

Bilo je dojmljivo gledati veliki brod u valovima tako blizu, a u isto vrijeme tako daleko i slušati njegovu sirenu koja se ujedinila sa zvukom zvona. Dirljivo je bilo promišljati kako su tamo na brodu ljudi, djeca ovog Grada koji s čežnjom gledaju rodni grad i svoje koji im mašu s kopna, a ne mogu se susresti. Mahanje naših ruku i zvuk zvona koja nas u svim prilikama našega zemaljskog života pozivaju i podsjećaju na sveto, ispreplitao se s molitvom u srcu koju smo upućivale Gospi od Danača da čuva naše pomorce ne samo na brodu Revelin nego na svim brodovima.

Hvala Bogu i Gospi od Danača koja je „namjestila“ da su naši pomorci prošli uz Danče baš te nedjelje, jer da su prolazili samo nekoliko dana prije ne bi ih mogli pozdraviti zvonima koja su bila „zanijemila“ zbog obnove crkve.

Ovakvi prolasci brodova koji izbliza pozdravljaju sirenama svoj Grad su postali prava rijetkost jer su brodovi Atlantske plovidbe promijenili svoje rute te ne dolaze često u Jadran. Tako je zapovjednik broda Revelin Robert Stahor izjavio prilikom ovog događaja kako plovi već 22 godina, a ovo mu je prvi put da je plovio Jadranom i prošao pored rodnog Grada.

Zadnji prolazak broda Atlantske plovidbe pored Dubrovnika bio je 9. prosinca 2008. kada je novoizgrađeni brod Zagreb ploveći iz brodogradilišta u Kini za Ploče, s kapetanom Đankom Zubčićem, pozdravio Gospu od Danača i to je bilo nezaboravno. Kad to znate onda ćete razumjeti zašto smo mi sestre na Dančama te nedjelje, 5. prosinca 2021. bile tako radosne.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI