Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Duhovne vježbe u Zagrebu

Duhovne vježbe u Zagrebu

Od 20. do 25. veljače 2022. godine u našem samostanu sv. Franje u Zagrebu održan je prvi ovogodišnji turnus duhovnih vježbi. Voditelj je bio don Franjo Frankopan Velić, vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Ponekad su zaista neobični putovi Providnosti i Bog nas čudesno iznenadi. Tako je bilo i ovaj put s voditeljem naših duhovnih vježbi. Pošto se predviđeni voditelj razbolio dan prije početka duhovnih vježbi, njegovom pozivu da ga zamijeni velikodušno se odazvao don Franjo Frankopan Velić na čemu smo mu od srca zahvalne.

Don Franjo nas je odmah na početku pozvao na potpunu tišinu da bi mogle čuti Božji glas. Zašto nam je važna i potrebna tišina u duhovnim vježbama lijepo nam je razložio u uvodnom govoru koji je bio nadahnut riječima 19. psalma: „nije to riječ, a ni govor nije, nije ni glas što se može čuti, al’ po zemlji razliježe se jeka, riječi sve do nakraj svijeta sežu“ i zbornom molitvom toga dana, 7. nedjelje kroz godinu: „Svemogući Bože, daj da budno osluškujemo poticaje tvoga Duha: da ti čujemo glas te ga riječju i životom slijedimo.“

Iz dana u dan, vođene Duhom preko našeg voditelja, postupno smo sve više ulazile u tišinu i osluškivale Božji glas, učeći na biblijskim tekstovima kako živjeti u Božjoj nazočnosti i kako moliti da Božja riječ stvarno zahvati i preobrazi naš život. Uz razmatranja i slavlja sv. mise svakodnevno smo se napajale i na izvoru Kristove prisutnosti u euharistiji provodeći vrijeme u klanjanju.

Dani na „Taboru“ brzo su prošli i valjalo je sići u „nizinu“ svakodnevice, no u srcu je ostala iskrena zahvalnost u prvom redu Gospodinu na milosti ovih dana i njegovoj živoj prisutnosti, zatim našem voditelju don Franji, kao i našim sestrama koje su bile vrijedne „Marte“ da bi mi „Marije“ mogle u miru slušati Riječ.

Gospodinova prisutnost u Riječi i euharistiji, u zajedništvu koje smo živjele tih milosnih dana nas je osnažila i ohrabrila da još predanije i velikodušnije slijedimo Kristove stope te vršeći svoje poslanje budemo plodne za spasenje svijeta.

Galerija slika:

  Događanja - Sve