Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Pastoralni susret u Torontu

Pastoralni susret u  Torontu

Naše sestre Marija Ivić i Matija Filipović sudjelovale su na pastoralnom susretu u Torontu.

U Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe, Kraljice Hrvata u Torontu održao se godišnji skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Na skupu sudjeluje više od trideset svećenika i časnih sestara,  zajedno s gostima iz Domovine: rektorom Hrvatsko katoličko sveučilište (Universitas Studiorum Catholica Croatica) prof. dr. Željkom Tanjićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju HKS-a prof. dr. Jerkom Valkovićem i studentskim kapelanom Odilonom Singbom. 

Nakon molitve Večernje, koju je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu mons. Ivan Vukšić, te pozdrava domaćina dr. Mladena Horvata, župnika Hrvatske katoličke župe u Torontu, i delegata Hrvatske inozemne pastve za Sjedinjene Američke Države fra Nikole Pašalića uvodno predavanje o aktualnostima iz Hrvatske inozemne pastve održao je ravnatelj Markić. Prisutne je upoznao s personalnom stanjem i promjenama te upozorio na neke protekle događaje, kao i aktualne i buduće izazove. 
Misno slavlje prvoga dana susreta predvodio je rektor Tanjić, pozvavši sudionike na molitvu u prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ali i prigodom kanadskoga Dana zahvalnosti, koji se slavio toga dana. Propovijedao je ravnatelj Markić, osvrnuvši se na biblijska čitanja te pozvavši prisutne da ostanu na tragu Evanđelja bez “aditiva”, koji bi to Evanđelje omekšalo ili pak ukrutilo. Pozvao je i na traganje za rješenjima u Isusovom stilu, koja nikoga ne isključuju već drže nebo otvorenim za sve. 
Prvi dan susreta završio je zajedničkom večerom u novouređenoj župnoj dvorani.

9. listopada, drugoga dana Godišnjega pastoralnog susreta hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država održana su tri predavanja. Prvo je održao rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić predstavivši djelovanje i poslanje Sveučilišta. Drugo predavanje održao je sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo o znanstveno-tehnološkom napretku kao novom izazovu za teološko-pastoralno djelovanje, o čemu piše i svoj doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Popodnevno predavanje održao je prof. dr. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju na HKS-u, o odnosu Crkve i svijeta medija. 
Dan je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup Toronta mons. Robert Casun, koji s očeve strane ima hrvatske korijene.

U srijedu je u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe, Kraljice Hrvata završio Godišnji skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država na kojemu je sudjelovalo preko trideset svećenika i časnih sestara koji djeluju među hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima na sjevernoameričkom kontinentu. 
Zadnjega dana Skupa predavanje je održao dr. Mladen Horvat, župnik domaćin, a kao profesor Svetoga pisma na Bogosloviji u Londonu govorio je i tumačio o prvom Psalmu. Potom su delegati Hrvatske inozemne pastve za Kanadu i SAD mons. Ivan Vukšić i fra Nikola Pašalić moderirali završnu raspravu u kojoj je bilo riječi o zajedničkim projektima hrvatskih župa i misija, kao što je MladiFest koji je ove godine održan u HKŽ Hrvatskih mučenika u Mississaugi, a sljedeći će biti u Montrealu. O tome je govorio fra Tomislav Pek, koordinator sjevernoameričkoga MladiFesta. 
Sudionici Skupa poslijepodne su proveli u razgledanju Toronta posjetivši katedralu sv. Mihaela i druge znamenitosti grada. Susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio prof. dr. Jerko Valković, predstojnik Odjela komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, i ugodnim druženjem svih sudionika sa župljanima uz prigodni domjenak i pjesmu.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Šutnja je duboka aktivnost ljubavi koja osluškuje.

Pavao VI