Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Proslava blagdana Gospe od Danača

Proslava blagdana Gospe od Danača

Blagdan Gospe od Danača radosno smo proslavili u nedjelju, 16. listopada 2022., u našem samostanu na Dančama u Dubrovniku. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 17 sati predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Ovim misnom žrtvom željele smo Gospodina moliti za sve naše žive i pokojne dobročinitelje, za pomorce, naše obitelji i sve štovatelje Gospe od Danača.

U propovijedi je mons. Glasnović govorio o Gospi od Milosti, Mariji moliteljici koja je uzor vjere i uzor moliteljima. “Puno je Marijinih prikaza u slikama, kipovima… Ali portret koji ocrtava Isusovu Majku je onaj koji izranja na stranicama evanđelja u prizorima koji su postali poznati Božjem narodu”, kazao je biskup te podsjetio okupljene vjernike na sve te slike koje su im poznate. Istaknuo je kako je još važnije shvatiti da nas slike Marijinog života “uvode u Marijinu nutrinu” i otkrivaju njezino jedinstveno djelovanje u povijesti spasenja.

Govoreći o Mariji od Milosti koja se stoljećima štuje na ovom mjestu dubrovački biskup je istaknuo važnost toga kako treba stalno moliti i nikada ne sustati. Potaknuo je sestre i sve druge vjernike da žive odnos povjerenja s Gospodinom.

Liturgijsko pjevanje predvodile su sestre i skupa s pripravnicama također su čitale misna čitanja i molile zazive molitve vjernika, a predmolile su i molitvu krunice prije mise.

Svi okupljeni su na kraju zajedno izmolili Posvetnu molitvu Gospi od Danača da iz ovog svetišta „blagoslovi sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke, naše pomorce, sve bolesne, stare i nemoćne“.

Vrhovna poglavarica Družbe s. Darija Jovanović zahvalila je svima na dolasku te podsjetila kako sestre ‘s ove Gospine hridi’, kako je nazivaju, upućuju svakog dana molitve Bogu za sve potrebe štovatelja Gospe od Danača, za Crkvu i sav svijet, te je preporučila Družbu u molitve vjernika.

U dvorištu samostana sestre su nakon svečane mise počastile vjernike svojim poznatim kolačićima uz razgovor i druženje u ovoj prekrasnoj oazi mira uz more i sunce na zalasku. U samostanskoj crkvi slavljena je sv. misa i u jutarnjim satima, a vjernici su je cijelog dana pohodili.

Ovogodišnje slavlje blagdana Gospe od Danača proteklo je izrazito radosno jer nakon dvije pandemijske godine i završene temeljite obnove naše crkvice iznutra i izvana ovo malo, starodrevno Gospino svetište je ponovno otvorilo svoja vrata.

Zavjetna crkvica Sv. Marije od milosti na Dančama, sagrađena je u doba čestih epidemija kuge odlukom Dubrovačkog senata u 15. st. (1457.) gdje je u isto vrijeme sagrađen i lazaret za okužene.

Vrlo rano je postala omiljeno svetište Dubrovčana koji su se utjecali Gospinom zagovoru tražeći utjehu i pomoć u nevoljama života. Od 16. stoljeća crkva je postala i zavjetno svetište dubrovačkih pomoraca, a običaj pozdravljanja brodova zvonjenjem živi i danas. Uz crkvu je samostan sv. Marije, ujedno i kuća matica naše Družbe gdje sestre borave i već duga stoljeća čuvaju Gospino svetište.

Galerija slika:

  Događanja - Sve