Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Seminar trajne formacije za sestre na Dančama

Seminar trajne formacije za sestre na Dančama

Na Dančama je od 21. do 23. listopada 2022. održan drugi turnus seminara trajne formacije za sestre. Prvi turnus je bio u Zagrebu u svibnju, a voditelj oba seminara  je bio dr. don Ivica Raguž, svećenik Đakovačko - osječke nadbiskupije. Tema seminara tj. duhovne obnove je bila obraćenje i milosrđe.

Ako bismo najkraće saželi sadržaj seminara bila bi to poniznost kao temelj svake prave duhovnosti. Voditelj se kroz predavanja dotakao više tema ali kroz sve se kao zlatna nit provlačio govor o poniznosti. Naš Gospodin Isus Krist, Bog i Čovjek pokazao nam je istinsku poniznost ljubavi. Bio je sluga sviju! Također Marija, njegova prečista Majka, uzor nam je kako se u poniznosti prihvaćaju Božji planovi. A mi ovdje na Dančama smo baš na njezinoj hridi, kraj njezinog svetišta, na hridi poniznosti, kako reče naš voditelj!

Grešni smo i slabi i svaki nam je ovakav susret poziv i poticaj na obraćenje. Don Ivica je snažno naglasio kako je život u zajednici trajna prigoda i mogućnost za obraćenje, uvijek ponovno započinjanje. Ako teškoće i protivštine prihvaćamo radosno shvatit ćemo kako je to prigoda da primimo od Boga veće darove i ozbiljno koračamo putem svetosti. To nam svjedoče i mnogi sveci koji su dopustili da ih „gnječe i melju“ i tako su snagom milosti Božje postali ugodan Kristov miomiris. Ali sve je to nemoguće bez istinske poniznosti. Zato nam se često valja sjetiti riječi našeg sv. oca Franje: „Započnimo braćo ispočetka jer smo do sada jedva malo ili ništa učinili!“ i nastavimo hrabro i s pouzdanjem koračati za Gospodinom u zajedništvu sa sestrama i braćom koje nam je Gospodin darovao!

Galerija slika:

  Događanja - Sve