Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Ovogodišnju svetkovinu našeg serafskog oca Sv. Franje svečano smo proslavile u cijeloj Družbi. Donosimo ovdje crtice o proslavi po našim samostanima.

Danče – Samostan sv. Marije, kuća matica

Za svetkovinu sv. Franje smo se kao i obično pripremale devetnicom. Na vigiliju sv. Franje, u nedjelju, sudjelovale smo u obredu preminuća u crkvi Male braće zajedno s ostalim članovima Franjevačkog reda. Na sam dan sv. Franje sv. misu na Dančama u 8 sati predvodio je fra Stipe Nosić, ekonom i vikar samostana Male braće. Radost liturgijskog zajedništva oko oltara prenijela se na zajednički stol i cijeli dan. Navečer u 19 sati veliki broj sestara sudjelovao je u svečanoj sv. misi koju prema starom običaju na dan Sv. Franje uvijek predvode dominikanci.

            Ston – Samostan sv. Nikole

Uoči svetkovine, u nedjelju, 3. listopada sestre su upriličile obred preminuća sv. Franje u našem klaustru i kapelici. Taj lijepi obred vodio je fra Stipan Klarić iz Slanoga (duhovnik sestara) koji je došao za tu prigodu u pratnji svog subrata fra Damjana. U obredu preminuća sudjelovao i mjesni župnik don Bernard Pleše i vjernici Stona. Sve skupa je tog predvečerja bilo vrlo dojmljivo i lijepo uz molitvu, pjesmu i treperenje svijeća u prelijepom klaustru starog franjevačkog samostan iz 14. stoljeća. 

Sam blagdan sestre su proslavile svečanom sv. misom koju je predvodio župnik don Bernard.

            Novalja – Samostan sv. Josipa

Za svetkovinu našeg serafskog Oca Franje sestre u Novalji su se, osim devetnicom, pripremile duhovnom obnovom koju su u zajedništvu s mjesnim bratstvom franjevačkog Svjetovnog Trećeg reda imale u subotu, 2. listopada. Duhovnu obnovu je trebao voditi duhovni asistent fra Bojan Rizvan iz Zadra, međutim bio je spriječen pa je susret vodila naša s. Ružica Barić.

Na svetkovinu Sv. Franje večernju svetu misu u župnoj crkvi predvodio je i propovijedao župnik vlč. Ranko Papić (koji uvijek zahvalno ističe važnost prisutnosti sestara u župi), u koncelebraciji sa vlč. Borisom Dabo, misionarom u Africi. Misionar Boris se na kraju mise u prigodnom slovu prisjetio tog važnog događaja za župu Novalja: dolaska prvih sestara (1965.) kada je i on kao dječak pomagao oko njihovog smještaja.

Nakon sv. mise slavlje sv. Franje se nastavilo u Pastoralnom centru gdje je bio zajednički agape kojeg su pripremile naše sestre zajedno s novaljskim trećoredicama.

            Zagreb – Samostan i Dječji vrtić sv. Franje

U Zagrebu i Dječji vrtić i Samostan nose ime Sv. Franje pa je slavlje bilo dvostruko.

U nedjelju 3. listopada sestre su upriličile vanjsku proslavu Sv. Franje za djecu i roditelje našeg vrtića. Nakon svečane sv. mise koju je predvodio nedjeljni kapelan p. Zvonimir, isusovac s Jordanovca, uslijedilo je zajedničko druženje uz kolačiće u našem dvorištu.

Svetkovinu Sv. Franje, u ponedjeljak 4. listopada, sestre su započele svečanom sv. misom koju je predvodio fra Svetozar Kraljević, hercegovački franjevac iz samostana u Dubravi. Popodne su otišle u Samoborsko gorje i poput sv. Franje slavile Gospodina otkrivajući njegove tragove u ljepoti Božje prirode koja je za nas vjernike veličanstven Božji hram.

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

Sveti Antun Padovanski