Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća
iz Dubrovnika

Seminar trajne formacije u Zagrebu

Seminar trajne formacije u Zagrebu

U Zagrebu u našem samostanu, u vazmenom tjednu od 13. do 15. travnja održan je prvi seminar trajne formacije ove godine na temu franjevačke duhovnosti. Vodio ga je fra Danijel Patafta, franjevac zagrebačke provincije sv. Ćirila i Metoda i profesor na katedri crkvene povijesti KBF u Zagrebu.

Tema seminara odabrana je u kontekstu velikog franjevačkog jubileja povodom 800. obljetnice preminuća sv. Franje koji je svečano otvoren 7. siječnja 2023. godine u Grecciu, u nazočnosti šestorice generalnih ministara Franjevačke obitelji. U Jubileju kroz četiri godine razmatrat ćemo četiri velike teme: 2023. godine - franjevačko Pravilo i Božić u Grecciu, 2024. godine – dar stigmi, 2025. godine - Pjesmu stvorova, a 2026. Jubilej će kulminirati proslavom obljetnice povratka Ocu sv. oca Franje.

Na seminaru su sudjelovale sestre iz zagrebačkog samostana, a pridružile su im se sestre iz Njemačke, Novalje, Stona i Dubrovnika. Sve su nam posvjedočile kako su istinski obogaćene izlaganjima fra Danijela koji ih je kroz nekoliko dana seminara znalački proveo kroz franjevačku povijest i produbio mnoge teme iz franjevačke duhovnosti.

Hvala Gospodinu što nam daruje vrijeme i mogućnost da rastemo u upoznavanju i spoznavanju neiscrpnog blaga duhovnosti i načina života koji nam je, slijedeći Kristove stope, ostavio naš serafski otac Franjo! Uistinu, koliko god o njemu slušali i s koje god mu strane prišli uvijek ćemo otkriti nešto novo i ostati zadivljeni koliko je taj mali brat iz Asiza i sluga sviju bio zaljubljen u Krista i postao mu sličan. Neka nam njegov primjer uvijek svijetli novom snagom da sadržaj i pravilo našega života iz dana u dana sve više bude Evanđelje kako smo Bogu i obećali po svojim zavjetima!

Galerija slika:

  Događanja - Sve
 
MISAO DANA

Kakvim se činiš, to procjenjuju ljudi. Kakav jesi to ocjenjuje Bog.

M. Seemann