Dječji vrtić svetog Franje

Kraljica duga

Kraljica duga

Jednoga su dana sva bića na Zemlji odlučila da, po uzoru na ljude, između sebe odaberu kralja, nekoga tko će vladati nad svima.

-Ljudi su mudri i oni sigurno znaju zašto je dobro da netko bude kralj – govorili su jedni drugima.

I jer nisu znali kakav bi kralj trebao biti i što bi on trebao raditi, dugo su raspravljali koga bi bilo najbolje zakraljiti. Napokon se svima najmudrijim učini prijedlog visokog jablana.

-Mislim da bi najbolje bilo da duga kraljuje nad nama – rekao je on. – Ona je ionako nad svima nama, zna gdje se tko od nas nalazi, a vjerojatno nas i najbolje poznaje.

I tako duga postane kralj, točnije: kraljica, nad svim bićima na Zemlji.

-Kao kraljica, trebam biti bolja od svih – pomisli duga. – Tako ću opravdati što su me izabrali. I ne smijem si dopustiti da se pred ikim posramim.

Jedva što je to pomislila, začu predivan slavujev pjev.

- Kako prelijepo pjeva – zadivi se duga. No u isti čas se namrgodi. – Ja nikada neću pjevati kao ona – zaključi.

I da je nitko ne bi nadmašio u pjesmi, ona svima zabrani pjevati. Ali zbog toga se nije osjećala nimalo bolje.

Nije proteklo mnogo vremena i ona osjeti predivan miris cvijeća. Neko je vrijeme uživala u njemu, ali se ubrzo oneraspoloži.

- Ja nikada neću mirisati kao cvijeće – reče tiho, posve tiho, tako da je nitko ne čuje, a onda glasno izda nalog kojim svima zabrani mirisati. Ali zbog toga se nije osjećala nimalo bolje. Zapravo, osjećala se još i gore.

Snuždeno je promatrala svijet ispod sebe. Odjednom ugleda ribu kako hitro pliva.

- Kako je brza – reče pomalo neveselo. – A ja se tako sporo krećem.

I jer joj je bilo neprihvatljivo da itko bude brži od nje, ona gromkim glasom zapovijedi da se više nitko ne smije kretati. Ali zbog toga se osjećala loše, posve loše.

U noći dok su svi spavali, ona oprezno probudi visokog jablana: on joj je bio najbliže.

- Reci mi, zbog čega sam tako nesretna? U čemu griješim?

- Biti kralj ne znači u svemu biti bolji od svih – reče jablan. - Netko lijepo pjeva, netko lijepo miriše, a netko se brzo kreće. I, ako to čini sa srcem, onda je to uistinu lijepo. A ti ne kraljuješ sa srcem. Dok si bila obična duga, bila si sretna što svojim lijepim bojama možeš sve nas nadsvoditi... Kraljevati znači svojom ljepotom pomoći svima da budu najljepši što im je moguće biti. Pokušaj sutra iznova. I, ako pokušaš sa srcem, vjerujem da ćeš uspjeti.

Duga je neko vrijeme šutke razmišljala, a onda blago, posve blago dotakne vrh visokog jablana.

 

Stjepan Lice

  Priče za velike i male - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK