Dječji vrtić svetog Franje

Ovisnost o mobitelima

Ovisnost o mobitelima

Za početak, sjetite se kako se osjećate kada odete na posao ili put a zaboravite ponijeti mobitel? Ili kako se osjećate ako boravite negdje duži period gdje nema Interneta?

U posljednjih nekoliko godina sve je veća prisutnost Interneta, mobitela i drugih tehnologija u životima ne samo mladih već i starijih ljudi, utječući  na njihov način života i osjećaj zadovoljstva životom.

Istraživanjima je pronađena povezanost između uporabe mobitela i glavobolje, poteškoća s koncentracijom, umora te problema sa spavanjem. Smanjivanjem broja poziva i poruka, smanjivanjem duljine trajanja poziva te nošenjem slušalica, može se smanjiti broj gore nabrojanih simptoma koji su zapravo posljedica utjecaja elektromagnetskog zračenja iz mobitela.

Istraživanja su pokazala da problematična uporaba mobitela je povezana s određenom strukturom ličnosti, kao što su ekstraverzija, neuroticizam, impulzivnost, nisko samopoštovanje, poremećaj spavanja, tjeskoba, stres te u manjoj mjeri i depresija povezane su s problematičnim korištenjem mobitela.

Prekomjerna uporaba mobitela razlikuje se od prekomjernog korištenja računala - naime radi se o dva različita ponašanja s različitima motivacijama i profilima. Zlouporaba mobitela češće pogađa mlađe, češće ženske osobe, koje su ekstrovertirane i usredotočene na tzv. instant poruke i široku društvenu mrežu. Korištenje Interneta obuhvaća šire dobne skupine, s dominacijom muškog spola te je više zastupljeno u osoba koje su sklone socijalnoj izolaciji i introverziji.

Sve je više pojmova koji ukazuju na patološku povezanost ljudi i tehnologija. FOMO (Fear Of Missing Out) je strah  od toga da se nema mobitel, ili da niste povezani na Internet. Textafrenija i Ringanxiety ( tjeskoba vezana uz zvonjavu ) je lažan osjećaj da ste primili SMS ili poziv što dovodi do toga da stalno provjeravate mobitel. Textiety  je anksioznost (tjeskoba) vezana uz primanje i promptno odgovaranje na poruke. 

 Nomofobija (“no-mobile-phone phobia”) je pojam kojim se opisuje sve više prisutan strah koji je posljedica modernog načina života, a to je strah od gubitka mobitela ili da se ostane bez signala - što znači gubitak kontakta koji je inače omogućen putem mobitela i računala. Ono što izaziva osjećaj straha i tjeskobe je da u slučaju gubitka mobitela nije moguća komunikacija, gubi se povezanost i pristup informacijama. Ovaj strah uključuje strah od gubitka mobitela, njegovog lomljenja, krađe ili gubitka signala. Postoji izrazita anksioznost pri mogućnosti da se izgubi mobitel ili kontakt s drugima. U podlozi je strah osobe da će joj možda pozliti ili joj neće biti dobro, a da neće moći dobiti pomoć u tom trenutku.

Istraživanja pokazuju da u sklopu nomofobije neke osobe proživljavaju osjećaje tjeskobe ili patnje kada nemaju svoj mobitel te razinu ovisnosti o mobitelu za obavljanje osnovnih zadataka i ispunjavanje važnih potreba (učenje, osjećaj sigurnosti, održavanje kontakta s drugim osobama i izvorom informacija).

Neki od znakova koji upućuju na ovaj poremećaj su npr.: nemogućnost da uopće isključimo svoj mobitel, opsesivno provjeravanje propuštenih poziva, elektronskih poruka ili SMS  poruka, stalno nadopunjavanje baterije te da se uvijek nosi mobitel sa sobom (i kada npr. idemo u kupaonicu).

Kod liječenja osoba s nomofobijom obično se, kao i kod liječenja drugih ovisnosti, koriste različite psihoterapijske tehnike uz moguće medikamente.

 

Dr. Sanea Mihaljević, psihijatar

  Riječ stručnjaka - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK