Dječji vrtić svetog Franje

Betlehem u Dječjem vrtiću

Betlehem u Dječjem vrtiću

Božićna priredba i sveta misa u vrtiću sv. Franje

Dolazeći iz vrtića kući, kroz vrijeme došašća, djeca su nam svakodnevno ponavljala riječi s kojima se pripremaju za božićnu priredbu u vrtiću. Bilo im je važno da nam ne otkriju sve, jer priredba je za roditelje bila iznenađenje. Božićna priredba, koju su vrijedno s djecom pripremale odgojiteljice skupina Zvijedice, Sunca i predškolci, odvila se u samostanskoj kapelici u sklopu vrtića sv. Franje.
Djeca iz Skupine Zvjezdice na priredbi su izrecitirala prekrasne stihove, koje su, vjerujem, mnogi roditelji već doma naučili prije priredbe, u ponavljanjima i pripremama za ovaj nastup. U žuto-bijelim kostimima uveli su nas u najljepši događaj božićne noći. 
'Zvijezdice nebom svijetle, Bog im je dao moć, da pokažu ljudima gdje trebaju doć!' - uz pjesmu i divne stihove uveli su nas u tajnu rođenja Spasitelja. A skupine Sunca i predškolci dobili su težak zadatak: uprizoriti žive jaslice. I to je baš divna prigoda, jer se baš ovog Božića slavi 800 godina otkako je sv. Franjo, nakon što je posjetio Betlehemsku špilju tijekom hodočašća u Svetu Zemlju postavio prve žive jaslice, u špilji, u Grecciu! 
Tako smo mogli čuti i vidjeti kako su to naši mali, ali veliki djevojčice i dječaci dostojanstveno izveli. Dok su se mudraci s Istoka prvi došli pokloniti malenom Djetetu Isusu i donijeli prigodne darove, u štalici, s Josipom, Marijom s Isusom na rukama, uz životinjice, vladala je dostojanstvena tišina i mir. Jer upravo to nam donosi Rođenje Isusovo. 
Mogu reći da je cijela izvedba bila iskrena i vjerodostojna, dostojanstvena i svako dijete je tim živim jaslicama pristupio s posebnom pažnjom. Tu i tamo se među roditeljima, i bakama i djedovima vidjela pokoja suza, radosnica ili zahvalnica...
Nakon priredbe uslijedila je sveta misa koju je predslavio isusovac p. Mislav Skelin, SJ. Misu su animnirala djeca sa svojim odgojiteljicama i prigodnim božićnim pjesmama, uz gitarsku pratnju tate Ante Mikulića. Propovijed p. Mislava oduševila je sve. Uzeo je mikrofon i stao je pred djecu, kako bi s njima razmatrao Božju Riječ, na dječji način. Nije se dalo sakriti da je pater služio misu, tako živu, djeci i za djecu. Bilo je jako lijepo svjedočiti tome kako naši maleni surađuju s paterom trudeći se što bolje opisati kako zamišljaju anđele. Dobro smo se i nasmijali, a srca su nam bila ispunjena zbog te jake i jednostavne vjere naše djece. Usred propovijedi, djeca su dobila zadatak koji nije bilo teško ispuniti. Otrčati mami i tati u zagrljaj i poljubiti ih kao znak i podsjetnik da, kad su zabrinuti, tužni ili tjeskobni, zamole svog anđela za pomoć. Jer, sad već svi znamo, i djeca i roditelji, ako anđela ne pozovemo u pomoć i ako mu ne damo posla, on nema što raditi pored nas. Jer mi tako često mislimo da možemo sve sami... E zato smo i dobili poljupce. Da se sjetimo da svatko od nas ima svog anđela!
Iz godine u godinu pred Isusov rođendan, svi se mi u svojim obiteljima nastojimo što bolje pripremiti. A ove godine ponovno shvaćam koliko je ono 'poravnati staze Gospodinu' prisutno u životima naše djece i svemu što im tete svakodnevno pružaju. I ovog Božića, molimo za djecu, njihove roditelje, a posebno odgojiteljice, da se Isus rodi u njihovim srcima. Isuse, dođi brzo i nemoj kasniti! Sretan ti rođendan!

Mihaela Borić, mama

 

Galerija slika:

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK