Dječji vrtić svetog Franje

Dani kruha

Dani kruha

Utorak, 15. 10. 2019. godine, djeca iz skupine „Sunce“ krenula su u posjet pekari „Martin“. Tamo nas je dočekala pekarica Marija. Budući da je to pekara u blizini našeg vrtića, prepoznala je neka lica koja dolaze s roditeljima po kruh. No, ni ta djeca nikad do sada nisu zavirila iza smeđih vrata i vidjela gdje se i kako mijesi taj kruh. Pekarica Marija povela nas je iza i pokazala nam veliki mikser u kojem se miješaju svi sastojci za kruh. Zatim se stavljaju peći u velike vruće peći i to pomoću rukavice i velike „lopate“ s dugom drškom kako se pekari ne bi opekli. Vidjeli smo i naše puter štangice kako se peku te smo imali vremena i mi nešto pokazati pekarici Mariji i to naše pjevačko umijeće te smo zapjevali pjesmu „Pekar“. Po završetku naše pjesme puter štangice su bile gotove te ih je pekarica izvadila i spremila u škarnicle te darovala svakome od nas, ali i našim prijateljima iz skupine „Zvjezdice“ koji su nas čekali u vrtiću. Budući je unutra, kako su i sama djeca izjavila, „vruće kao da je ljeto“ jedva smo čekali rashladiti se na zraku i vratiti u vrtić kako bi se zasladili finim toplim štangicama.  

Dan nakon posjeta pekari naš je vrtić pobijelio, ali ne zbog snijega. Možda je ipak prerano za to. Pobijelio je od brašna kojeg su djeca iskoristila kako bi umijesila svoja prva peciva. Neki su bili malo vještiji jer su već to radili s mamama ili bakama, ali radost prilikom mijesenja i valjanja nije izostala. Vješte ruke mijesile su, a glavice smišljale koje pecivo napraviti, kako ga zamotati, isplesti ili pak pogačicu napraviti. Budući da su se toliko trudili bilo je šteta to pecivo odmah pojesti. Zato su se naoružali strpljenjem i ponijeli svoje pecivo kući kako bi ga pokazali i podijelili sa svojim ukućanima. 

U četvrtak je k nama u posjet došao fra Siniša, ovogodišnji đakon iz franjevačkog samostana na Kaptolu. Povod njegovog dolaska upravo je obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za sve plodove Zemlje. Ukratko nam je na jako zanimljiv način ispričao i potaknuo i djecu na razmišljanje te na zaključak zašto je kruh važan i zašto ga je važno dijeliti sa siromašnima. Zajedno s njime otpjevali smo pjesmicu „Tko stvori“, a potom je uslijedio blagoslov kruha i peciva koje nam je darovala pekara „Bašić“. Zahvalili smo Bogu i molitvom „Oče naš“ za koju nam je fra Siniša pokazo i pokrete. S njim smo ugodno razgovarali, saznali nešto i o franjevcima, redovnicima kojima on pripada, još ga ponešto upitali i ponešto i mi njemu objasnili. Vrijeme s njim brzo nam je prošlo, al smo ga pozvali da nas posjeti još koji put, pa ga radosno iščekujemo.

Marija Antunović, odgojiteljica

 

Galerija slika:

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK