Dječji vrtić svetog Franje

Duhovna obnova za roditelje-PROKUŠANA RADOST LJUBAVI

Duhovna obnova za roditelje-PROKUŠANA RADOST LJUBAVI

U utorak, 15. ožujka, u našoj kapelici održana je korizmena duhovna obnova kao priprema za naš najveći blagdan Uskrs. Duhovnoj obnovi prisustvovali su roditelji i djelatnice našeg vrtića. Voditelj duhovne obnove bio je  vlč. mr. Ivan Grbešić, svećenik Sisačke biskupije, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Tema je bila Prokušana radost Ljubavi.

Na početku nas je velečasni Ivan riječima sv. Katarine Sijenske potaknuo da zastanemo i nađemo mir, bez obzira na sve brige koje nosimo. Sveta Katarina rekla je da je život  ponekad kaotičan, ali važno je da u svom srcu imamo jednu ćeliju, nešto kao punjač, koja ti daje snagu za život. To imamo ako smo stalno „online“ s Isusom.

Vlč. Ivan nam je zaželio da budemo sveti jer sveti obnavljaju svijet. Objasnio je da je „Prokušana radost Ljubavi“ tema jer smo u vremenu korizme, vremenu kušnji. Otkrit ćemo kako da naša obitelj bude Noina arka u vremenu potopa.

Kroz duhovnu obnovu vlč. Ivan iznio je glavne poruke pape Franje napisane u apostolskoj pobudnici pet godina prije proglašenja godine posvećene obitelji Amoris laetitia. Godina posvećena obitelji završava 26. lipnja 2022. godine.

Istaknuo je da je radost obitelji, zapravo i radost Crkve. Supružnici su pozvani izići iz svoje zemlje, a svoje izlaženje započinju u vremenu zaručništva. I uvijek se dobro vratiti na taj sveti početak. Ističe da je Bog uvijek na našoj strani, da nismo sami bez obzira što se dogodilo. Bog nas voli bezuvjetno, bez obzira na grijehe.

Istaknuo je da je brak svjedočenje da je trajna ljubav moguća i da su roditelji uzor svojoj djeci, posebno najmlađoj. Djeca u roditeljima traže znakove čvrste i pouzdane ljubavi. U roditeljima gledaju i Kristovu ljubav. Djeca su dar, ona mijenjaju povijest obitelji. I roditelji moraju biti svjesni da djeca kao dar pripadaju Bogu. Najvažnija stvar je da ih vrate njemu. Da djetetu prenesu radost spoznaje da su djeca Božja, djeca oca koji uvijek nježno voli. I blaženi Alojzije Stepinac je rekao da se roditelji trebaju brinuti da djeci prenesu vjeru u Boga, da budu povezani s Njim.

Naglasio je važnost igre s djecom, vremena provedena s njima. Očevi i majke tako grade odnose s njima, daju im osjećaj sigurnosti i povjerenja.

Osim odnosa s djecom, napomenuo je važnost aktivnog sudjelovanja u Crkvi kako bi zajedno učinili nešto što će pomoći svim obiteljima.  Na kraju je istaknuo riječi pape Franje kojima poziva supružnike da upravljaju malom lađom koju ljuljaju valovi, a to je obitelj.  A velečasni Ivan nas je  podsjetio da je po sakramentu ženidbe i Isus u toj lađi, pa i kad su jaki valovi. Zato, pustimo Isusa da On upravlja. Papa nas je pozvao da u obitelji izmolimo makar kratku molitvu Isusu koji je uvijek s nama.

Za kraj je naglasio poruku pape Franje da nikakva teškoća ne može oduzeti radost onima koji znaju da je Gospodin uz njih. Živite svoj poziv s entuzijazmom. Svi u našoj blizini trebaju od nas osjetiti radost koja dolazi od Gospodina.

Velečasni Ivan sve ovo rečeno obogatio je svojim primjerima koji i nama mogu biti poticaj i uzor.

Na kraju duhovne obnove vlč. Ivan dao nam je priliku da dođemo Isusu i postanemo kao Isus. Baš onako kako je prethodno i rekao prenoseći riječi blaženog Carla Acutisa. U klanjaju pred izloženim Presvetim, zajedno smo molili za sve obitelji našeg vrtića, za sve nas.

Kroz duhovnu obnovu puno smo dobra primili i nadamo se da ćemo ih moći s drugima dalje podijeliti. Po riječima jedne mame ovo je bio divan susret s Gospodinom i susret s ljudima. Zahvalni smo velečasnom Ivanu i dragom Bogu.

Marija Antunović, odgojiteljica

 

Galerija slika:

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK