Dječji vrtić svetog Franje

Duhovna obnova za roditelje

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine, don Damir Ocvirk, nekad dijete u vrtiću svetog Franje, a danas župnik u crkvi sv. Josipa, održao je duhovnu obnovu za roditelje i djelatnike vrtića. Don Damir nam je pomogao da se što bolje duhovno obnovimo i pripremimo za godišnju proslavu Isusovog rođendana, ali i osvijestio da je Došašće vrijeme pripreme i za posljednji Isusov dolazak.  Istaknuo je tri osobe koje nam mogu biti uzor u iščekivanju Isusovog dolaska.

Prvi je prorok Izaija  koji uvijek hrabri izraelski narod da ne posustaje na putu hoda za Bogom jer će On doći i izbaviti ih iz svakog oblika ropstva. Ta poruka upućena izraelskom narodu upućena je i nama danas. Ne smijemo posustati pred problemima jer nam Bog u Bibliji 365 puta kaže: „ Ne boj se!“.  Don Damir ističe kako je upravo to Božja poruka nama, za svaki dan, koja ujedno označava i Božju prisutnost, Boga koji je blizak Bog, Istina i Ljubav.  Kao takvog, trebamo Ga staviti na prvo mjesto u svom životu.  Jer samo ako je Bog na prvom mjestu možemo uživati u onome što imamo, u onome kakvi jesmo i prihvaćati druge u Božjoj ljubavi upravo onakve kakvi oni jesu.  Ta istinska ljubav prema drugima podrazumijeva umiranje, umiranje u svojoj sebičnosti i u svojoj lijenosti.  A samo tada, kada nam je Bog na prvom mjestu, kada smo vođeni Bogom možemo donosimo ispravne odluke.

Središnja osoba Došašća je Blažena Djevica Marija koja je bila otvorena Bogu jer je znala da je On neće iznevjeriti. Prihvaćala je sve sadržaje koje joj je Bog  slao i ispunjavala Njegovu volju, čak i ako nešto nije razumjela  jer je znala da je to dobro za njezino spasenje.  Kao takva, Blažena Djevica Marija nama je uzvišeni primjer ne samo u ovom Došašću, nego u sve vrijeme. 

Treća osoba je sv. Ivan Krstitelj, najveći koji je rođen od žene.  Naviještao je Isusa, a kada je On došao povukao se. Don Damir ga naziva „najboljim drugim“. Upravo kao „najbolji drugi“ nama je uzor u postavljanju Boga na prvo mjesto u svom životu, jer samo tako shvaćamo da se najbolje ostvarujemo u onome što jesmo: kao roditelji, odgojitelji, svećenici i dr.

 Don Damir nas je podsjetio na Božju poruku da se Kraljevstvo Nebesko osvaja silovitošću. Silovitošću u borbi za pravdu, ljubav i mir, ali ne mačem i ognjem nego ljubavlju i vjerom, mirom i istinom. Upravo u Bogu je snaga za silovitost. Zato se uzdajmo u Boga, otvorimo srce Bogu i ne umorimo se u hodu ovim svijetom, već budimo usmjereni i budni.  Osim osobne priprave za dolazak Gospodinov don Damir je potaknuo roditelje da pomognu svojoj djeci sačuvati dušu za susret s Bogom, sačuvati ih od grijeha i odgajati u stezi. Tako pokazuju svoju ljubav i vrše svoj poziv da kao roditelji budu prvi odgojitelji svoje djece u vjeri i svojim primjerom pokažu djeci da je Crkva mjesto susreta s Bogom.   

Susret se nastavio ugodnim druženjem uz slastice u samostanskoj blagovaonici.

„ U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!“ (Rim 12, 12)

Marija Antunović,

odgojiteljica

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK