Dječji vrtić svetog Franje

Korizmena duhovna obnova za roditelje i odgojitelje u dječjem vrtiću

Korizmena duhovna obnova za roditelje i odgojitelje u dječjem vrtiću

Bok, ja sam Andro, imam tri i pol godine i igrom slučaja našao sam se uz mamu i tatu na korizmenoj duhovnoj obnovi. Bio je 9.3., a znam da je to četvrtak, jer smo u vrtiću za ručak jeli varivo i kolač. U kapelicu nam je došao jedan svećenik, Domagoj Matošević, njega znam iz Marije Bistrice jer je tamo glavni, i onda je on meni i ostalim roditeljima i tetama pričao kako je korizma super. Morao sam mu povjerovati, jer je pričao tako lijepo i smiješno, a smireno, da sam ga slušao otvorenih usta. Čak i očiju. 
Krenuo je od početka, od Pepelnice i samog smisla korizme.
Onda je pričao priču o luku i strijeli, zamislite?! Jer, grčka riječ za grijeh, hamartia, onaj je trenutak kad strelica promaši metu. Ona jadna ne može nazad, nema joj povratka. No, Bog je stvorio čovjeka drugačije: mi, za razliku od strelice, uvijek možemo promijeniti smjer, jer nas je stvorio da dođemo do cilja. Bogu hvala.
Bilo je još grčkog, ti su Grci, naime, imali puno fora riječi. 
Korizma je vrijeme obraćenja, što može zvučati opterećujuće. No, grčka riječ za obraćenje je metanoia, a znači “vrati se”. Kao, pogriješio sam, nisam slušao tatu, ali mogu to popraviti, vratiti se, ispričati i opet pokušati biti najbolji sin. Taj dio sam skužio.
Nagovor je zatim dotaknuo Evanđelje prve korizmene nedjelje, kad je Sotona gnjavio Isusa u pustinji. Isusu je bilo baš teško, bio je i gladan, ali se hrabro suprotstavio Sotoninim kušnjama. Nakon toga je bio prokušan. To je važno i dobro biti, i zato Bog dopušta kušnju. On je najbolji pedagog. Od njega trebaju učiti i roditelji i tete.
Isusov boravak u pustinji trajao je 40 dana, kao naša korizma, a taj broj inače označava cjelovitost ljudskog vijeka u Bibliji. Drugim riječima, kušnje traju cijeli život. Trebamo ih dočekati spremni. 
Ne živi čovjek samo o kruhu nego i o riječi. Živi i o razgovoru, ljubavi, razmjeni, istinskoj komunikaciji, ali i o Riječi. Ja nisam samo ono što imam.
Druga kušnja je napast spektakularizma. Uf, ovo sam jedva izgovorio. Želimo biti primijećeni u najboljem svjetlu. S druge strane, sam je Isus došao na ovaj svijet na najnespektakularniji mogući način. Prvih 30 godina svog života radio je obične stvari, obično je  živio, nije nitko skužio da je on tu, među ljudima. Bogu se sviđa taj skromni, samozatajni način života i tiha unutarnja borba sa samim sobom da budemo bolji. Ja nisam samo svoj uspjeh.
Treća napast je moć. Moraš netko biti da bi bio moćan. Kad je čovjek premoćan, nije dobro. Kao onaj bodybuilder koji od silne snage na kraju nije mogao hodati. Zato je Isus rekao da nije došao vladati nego služiti. Ja nisam samo ono što drugi o meni kažu i misle.
Što kaže Bog na sve to? Ti si ljubljeno dijete Božje. I štogod radio, ljubljen si. Roditelji nas trebaju odgajati tako da smo svjesni da smo ljubljena djeca Božja. 
Nakon ovakvih prekrasnih poticajnih misli, uslijedila je mogućnost ispovjedi te druženje. Ljubljena djeca Božja uživala su u čaju i fritulama. Ovo je bila moja prva duhovna obnovica i tako mi se svidjela, da sam odlučio doći i sljedeći put.

Andro i mama V.

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK