Dječji vrtić svetog Franje

Međunarodni dan bioraznolikosti

Međunarodni dan bioraznolikosti

Svake godine dan 22. svibnja obilježava se Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju. Također, toga dana obilježavamo i Dan zaštite prirode u RH. Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji  i obuhvaća sve životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike.  Naša domovina Hrvatska može se pohvaliti  kao jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti. Iako po površini manja, naša domovina prostire se na raznolikom području, pa tako razlikujemo životinje i biljke koje žive u moru, na kopnu uz more, u planinama, u nizinama i svim ostalim područjima. Neke životinje i biljke ne možemo pronaći u drugim zemljama nego samo u našoj domovini. Na te životinje i biljke moramo posebno paziti i voditi brigu o njima. O kojim je životinjama i biljkama riječ provjerite na idućim vrlo zanimljivim internetskim stranicama. 

Zaštićene biljke (ovdje

Zaštićene životinje (ovdje)

I Sv. Franjo, zaštitnik našeg vrtića, bio je veliki ljubitelj prirode, volio je životinje i sve ostalo što je Bog stvorio i na tome je bio jako zahvalan. Zato su ga i ekolozi uzeli za svog zaštitnika. Evo jedne legende o Franjinom odnosu prema životinjama, Sv. Franji i zecu. 

"Kad je neko vrijeme boravio kod gradine Greccio, jedan je zečić upao u zamku. Neki od braće ga je živa donio. Kad ga je vidio blaženi čovjek, ganut samilošću rekao mu je: »Brate zečiću, dođi k meni. Zašto si dopustio da budeš tako prevaren?« Brat koji ga je držao odmah ga je pustio, a on je pritrčao svecu kao u najsigurnije utočište. Nitko ga nije držao i on se u njegovu krilu smirio. Kad je tako malo otpočinuo, sveti otac ga je majčinskom nježnošću pomilovao i pustio da se slobodno vrati u šumu. I pošto ga je nekoliko puta stavio na zemlju, zečić bi se svaki put nanovo vratio u svečevo krilo. Zato je svetac zapovjedio da ga braća odnesu u obližnju šumu."

Kako bi obilježili ovaj dan predlažemo nekoliko aktivnosti:

  • izrada herbarija od različitih biljaka (cvijeće, lišće drveća)
  • proučavanje kore različitih stabla ( prisloniti papir na deblo te bojati pastelnim bojama)
  • sadnja, vrtlarenje
  • crtanje najdraže životinje ili najljepšeg cvijeta
  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK