Dječji vrtić svetog Franje

Naši adventski koraci do jaslica

Naši adventski koraci do jaslica

Vrijeme došašća smo, ove godine, obilježili drugačije. Željeli smo pobuditi pripremu, iščekivanje i stvoriti atmosferu koja je potrebna za Isusov dolazak. Aktivnosti smo provodili u zajedništvu skupine „Zvjezdice“ i skupine „Sunce“ tokom pet dana.

1. dan – Vrijeme tišine

            Započeli smo okupljanjem u krugu te razgovarali o tišini, napravili vježbice disanja i promatrali krug u kojem sjedimo, obruč koji je postavljen u sredini kruga te proučavali kugle. Stvorili smo atmosferu za molitvu u zajedništvu.

2. dan – Vrijeme nade

            Zelena boja je boja nade. Opipavali smo, mirisali i proučavali borove grančice te s istima započeli ukrašavanje našeg adventskog vijenca. Svako dijete je složilo i svoj osobni vijenac, čime smo u zajedništvu stavili naglasak na vrijednost svakog pojedinca i njegovog osobnog rada i ploda.

3. dan -  Vrijeme srca

            Treći dan smo razgovarali o srcu, što je ono doslovno i što metaforički predstavlja. Opipavali smo puls i pokazivali gdje sve srce pumpa krv po našem tijelu. Razgovarali smo i kako je veliko srce koje čini dobra djela, a sebično srce je malo. Vijenac smo ukrasili zlatnim trakicama, a nakon toga smo na vrh trakica stavljali srca. Naš vijenac su sada okružila naša srca koja željno iščekuju Isusov dolazak.

4. dan – Vrijeme zvijezde

            Vijenac smo ukrasili sa zlatnim trakicama slažući ih u špice. Zatim smo ugasili svijetlo i u svaku špicu stavili po jednu lučicu. Upalili smo ih i promatrali kako su raspršile tamu.  Razgovarali smo o Isusu i o tome kako će on učiniti isto za svijet svojim dolaskom. Molitvom smo rekli Isusu da ga željno iščekujemo i da želimo da dođe što prije.

5. dan – Mirna i sveta noć

            Sjeli smo u krug i započeli čitati o Josipovu i Marijinu putu u Betlehem. Naš vijenac je, napokon, bio spreman primiti Isusa u zajedništvu i tišini svakog srca. Marija i Josip su u  središtu vijenca pronašli mjesto, štalicu,  za Isusovo rođenje. Isus dolazi među nas . Palimo veliku svijeću jer je Isus svijetlo svijeta. U vijenac polažemo Bibliju jer je ona Riječ života. Nakon priče i razgovora o Isusovu dolasku, slavimo njegovo rođenje pjevanjem božićnih pjesama, a radost ispunja naš mali vrtić.

Leopolda Kadić, odgojiteljica

 

Galerija slika:

  Događanja i najave vrtića - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK