Dječji vrtić svetog Franje

Partnerski odnosi

Partnerski odnosi

VOLJETI SVOJU OBITELJ

Bračna ( ili partnerska) problematika jedan je od razloga dolaska u psihijatrijsku ambulantu. Iza anksioznih ili depresivnih simptoma koje osoba iznosi često se nazire bračna problematika koja može narušiti zdravlje supružnika. 
Najčešći uzroci problema u braku su iskrivljena vjerovanja i nerealna očekivanja od samog braka. Jedno od takvih iskrivljenih vjerovanja i očekivanja je ideja da se  ljubav spontano događa između dvije osobe i tako ostaje zauvijek bez ikakvog daljeg truda i napora. Ono što je zapravo točno je da činom vjenčanja  tek započinje rad na održavanju zdravih osnova dugotrajnog zajedničkog življenja. Zaljubiti se i oženiti može se na krilima anđela,  ali živjeti zajedno nije samo po sebi razumljivo: traži učenje, puno truda i žrtve. To je kao naučiti plesati: onomu koji načini korak naprijed, drugi odgovara korakom nazad i tako naizmjence. A to je moguće samo ako su zagrljeni. 
Da bi se održavao brak skladnim i kvalitetnim potrebno je njegovati komunikaciju na tri razine:
pred križem (zajednička molitva), za stolom, u bračnoj postelji. 
Obitelj u kojoj se zajednički moli zdravija je i sretnija, što se ponajprije može pozitivno odraziti na djecu koja u njoj odrastaju. Njegovanje bračne duhovnosti uključuje otvorenost tijela supružnika jedno drugome, a tako i otvorenost "jednog tijela" koje postaju u spolnom činu, prisutnosti i nastanjivanju Duha Svetoga koji je životvorac ( stoga je kontracepcija antiteza istinskoj bračnoj duhovnosti).  
Komunikacija za stolom često zna biti mučna  i puna problema. U toj komunikaciji najčešće sudjeluju i djeca i roditelji što dodatno "otežava" stvar. 
Nerijetko se čuje da se bračni partneri "dure" jedno na drugo tj. uskraćuju komunikaciju. To naravno ne može doprinijeti bračnom razumijevanju, već može samo pospješiti udaljavanje i stvaranje nepovjerenja. Ima parova koji izvana funkcioniraju, no unutar četiri zida između njih je ponor. Ni ne sjećaju se više kad su prestali razgovarati. Većina takvih parova sjetit će se da je sve počelo tako što su jedno drugom “nešto zamjerili”.  Vrata međusodnobg razumijevanja zalupe se kada uzmanjka povjerenja, pažnje, uvažavanja, poštivanja, prihvaćanja, praštanja i razumijevanja. Kad se to dogodi, sve počne smetati, nastanu vrijeđanja zbog sitnica, sve ono što je bilo "dražesno" postane odvratno. Situacija postane teška kad se muž i žena počnu braniti, a osjećaju se napadnuti kada onaj drugi jednostavno izrazi ono što osjeća. 
Ako supružnici ne ulože napor da riješe probleme, brak će se vremenom izgubiti na kvaliteti. Ovakvo stanje moguće je izbjeći ako su oba partnera voljna  potražiti pomoć ili se žele potruditi više da unaprijede kvalitetu svoje bračne zajednice. Parovi često dolaze u terapiju u  zatvorenom krugu optuživanja  praćenim s ljutnjom i  odbijanjem odgovornosti da su konflikti zajednički, pa da je i  rješenje zajedničko. 
Djetinjstvo, odgoj, naslijeđe i mnogi drugi čimbenici utječu na cjelokupnu osobnost, pa tako i na
pogreške u razmišljanju koje dovode do narušene komunikacije u braku, a time i u obitelji. 
Međutim, nije uvijek neophodno previše se osvrtati na prošlost, jer sebi možemo pomoći u sadašnjosti, baveći se trenutnim problemima.  Najčešće pogreške u razmišljanju koje doprinose otežanoj komunikaciji i problemima u braku su pretjerano uopćavanje ( "svi su muškarci isti"), prerano zaključivanje ( "budući da moj muž sa mnom ne želi u šetnju, on mene ne voli"), crno – bijelo gledanje ( "ništa što napravim nije mom mužu dobro"), emocionalno zaključivanje ( " budući da se loše osjećam, ja sam loša osoba"), čitanje misli ( "ona misli o nečem drugom dok s njom razgovaram")...  Kad se oslobodimo negativnih, uopćavajućih, krutih i iracionalnih načina mišljenja, naše emocije će se uravnotežiti te ćemo postati skladniji i zadovoljniji.

Brak je savez za postignuće jednog uzvišenog cilja koji ne bi trebalo gubiti iz vida. Smisao braka je obitelj, stvaranje sigurne luke iz koje će isploviti novi životi. Zbog toga je na roditeljskom paru velika odgovornost - prva dužnost oca prema djeci jest ljubiti njihovu majku, a prva dužnost majke prema djeci jest ljubiti njihova oca.
I na kraju, citat svete Majke Terezije iz Calcutte: Želiš li promijeniti svijet, idi kući i voli svoju obitelj. 

Dr. Sanea Mihaljević

  Riječ stručnjaka - Sve
DJEČJA MUDROST
 
DUHOVNI KUTAK